Prediktori kvaliteta života povezanog sa zdravljem tri godine nakon infarkta miokarda sa elevacijom ST segmenta - Lović, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Kvalitet života povezan sa zdravljem (KŽPZ) je važan pokazatelj stanja bolesnika posle preživelog infarkta miokarda i može da posluži kao prediktor mortaliteta i nove hospitalizacije. Cilj studije bio je da se proceni povezanost odabranih sociodemografskih i kliničkih karakteristika sa KŽPZ u grupi bolesnika iz Srbije sa infarktom miokarda sa ST elevacijom (STEMI) koji su tretirani primarnom perkutanom koronarnom intervencijom (pPKI). Metode. Bolesnici su regrutovani iz populacije pacijenata sa STEMI koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Srbije u periodu od 1. decembra 2009. do 30. juna 2010. Studija je sprovedena među 507 STEMI bolesnika koji su tretirani sa pPKI. KŽPZ je procenjen korišćenjem kratke forme upitnika 36-item Short Form Health Survey (SF-36). Multivarijantni logistički regresioni modeli su korišćeni za svaki kompozitni skor kako bi se utvrdili nezavisni prediktori KŽPZ. Rezultati. Bolesnici sa najnižim tercilima Fizički kompozitni skor (PCS) i Mentalni kompozitni skor (MCS) bili su stariji, najčešće ženskog pola, sami, sa lošim ekonomskim statusom, sa dijabetesom, prethodnim infarktom miokarda i ekstenzivnijom koronarnom bolešću. U grupi bolesnika sa višim skorovima, bilo je više zaposlenih i osoba sa istorijom pušenja. Kod bolesnika sa nižim tercilom PCS postojala je veća zastupljenost hipertenzije, prethodnog moždanog udara i leve prednje descendentne arterije kao infarktne arterije. Ova studija je pokazala da je KŽPZ značajno povezan sa starošću bolesnika, polom, lošim ekonomskim statusom, usamljenošću i dijabetesom. Prisustvo prethodnog moždanog udara utiče samo na fizički kompozitni skor. Zaključak. Poznavanje prediktora KŽPZ kod STEMI bolesnika može da obezbede indikacije za optimalni lečenje STEMI i da predvidi njihov uticaj na ishod lečenja.
Keywords: infarkt miokarda sa st elevacijom, zdravlje; kvalitet života; ankete i upitnici