Efikasnost različitih rotirajućih sistema u uklanjanju dva opturaciona materijala pri endodontskom retretmanu - Pešić, Dragana; Melih, Irena; Kolak, Veljko; Nikitović, Ana; Lalović, Marija; Jakovljević, Ankica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. U cilju postizanja dobrih rezultata u endodontskom retretmanu, neophodno je omogućiti zadovoljavajuće uklanjanje opturacionog materijala i adekvatan debridman kanala korena zuba. Cilj ove in vitro studije bio je evaluacija efikasnosti tri sistema rotirajućih instrumenata u uklanjanju gutaperke/AH Plus silera i RealSeal SE sistema tokom retretmana, primenom skenirajuće elektronske mikroskopije. Metode. Kanali korenova 72 sveže ekstrahirana donja centralna inciziva su preparisani primenom rotirajućih iRaCe NiTi instrumenata do veličine #30. Zubi su nasumično podeljeni u 6 grupa od po 12 uzoraka. Ukupno 36 zuba (grupe 1, 2 i 3) opturisani su gutaperkom sa AH Plus silerom, a preostalih 36 zuba (grupe 4, 5 i 6) RealSeal SE sistemom, primenom tehnike hladne lateralne kondenzacije. U grupama 1 i 4 retretman je obavljen primenom ProFile Sistema, u grupama 2 i 5 primenom ProTaper Universal Retreatment sistema, a u grupama 3 i 6 primenom D-RaCe Sistema. Posle retretmana zubi su presečeni longitudinalno na polovine a efikasnost metoda retretmana ocenjivana je pomoću skenirajuće elektronske mikroskopije. Upoređivanje tri parametra (prisustvo razmaznog sloja, debris od ostataka opturacionog materiajala i iregularnost površine) obavljeno je pomoću prethodno definisane skale vrednosti. Ova tri parametra su ocenjivana u koronarnoj, srednjoj i apikalnoj trećini korena zuba. Statistička analiza je obavljena primenom Kruskal-Wallis testa sa Bonferroni post-hoc testom. Rezultati. U uzorcima opturisanim AH Plus/gutaperkom uklanjanje debrisa bilo je statistički značajno bolje primenom D-RaCe i ProTaper sistema u odnosu na ProFile sistem u apikalnoj trećini (p
Keywords: gutaperka; mikroskopija, elektronska, skenirajuća; zub, materijali za punjenje korenskog kanala; lečenje, ishod