Značaj citogenetički rizičnih kategorija i prerađenog Međunarodnog prognoznog sistema za procenu ukupnog preživljavanja u primarnoj mijelofibrozi: iskustvo jednog centra - Djordjević, Vesna; Denčić-Fekete, Marija; Jovanović, Jelica; Soldatović, Ivan; Janković, Gradimir; Bogdanović, Andrija (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Primarna mijelofibroza (PMF) je hronična, maligna hematološka bolest koja se karakteriše leukoeritroblastnom krvnom slikom, anizopoikilocitozom eritrocita u obliku suze, različitim stepenom fibroze kostne srži i hepatosplenomegalijom usled ekstramedularne hematopoeze. Od genetičkih specifičnosti bolesti, ističu se hromozomske aberacije u patološkim, mijeloidnim ćelijama krvi. Cilj rada bio je da se ispita prognostički značaj kliničkih, hematoloških i citogenetičkih parametara u PMF. Metode. Retrospektivnom studijom su bila obuhvaćena 144 bolesnika sa PMF. Analiza kariotipa vršena je konvencionalnom citogenetičkom metodom. Rezultati. Hromozomska analiza je bila uspešna kod 126 (88%) bolesnika, a neuspešna kod ostalih bolesnika (12%). Aberantan kariotip je bio registrovan kod 36/126 (29%) ispitanika na prezentaciji. Najčešće aberacije bile su: +9, 13q- i 20q- (28%). Druge abnormalnosti bile su: aberacije hromozoma 18 i 16, delecije (9q-, 12p-,7q-, 5q-, 6q-, 8q-), trizomije (+1q, +8, +10, +21), monozomije (-7, -11), inverzija 3q i gubitak Y hromozoma. Otkrili smo i četri nove balansirane translokacije u PMF: t(17;22)(q11;q13), t(15;17)(q22;q25), t(9;12)(q22;q24) i t(2;4)(q21;p16), jednu konstitucionu translokaciju ˗ rob(13;14)(q10;q10) i neke nove anomalije kariotipa ˗ delecija oba, homologa hromozoma, hiperdiploidiju i koegzistenciju nepovezanih patoloških klonova. Zaključak. Prema citogenetički prerađenom Međunarodnom prognoznom sistemu hromozomske aberacije su statistički značajno (p = 0.004) uticale na ukupno preživljavanje bolesnika sa PMF. Kod naših bolesnika nađene su hromozomske aberacije uobičajne za PMF, ali su registrovane i nove balansirane translokacije, kao i druge, retke kariotipske anomalije.
Keywords: hromosomi, aberacije; citogenetika; mijelofibroza, primarna; prognoza