Evolucija istovremene umerene i umerene do teške funkcionalne mitralne regurgitacije nakon operacije teške stenoze aortnog zaliska - Dabić, Petar; Borović, Saša; Milojević, Predrag; Kostić, Jelena V; Trifunović, Zoran; Babić, Rade (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Funkcionalna mitralna regurgitacija (FMR) je čest entitet kod bolesnika sa stenozom aortnog zaliska (AS), kojima je indikovana zamena aortnog zaliska (ZAZ). Cilj ove studije bio je da ispita evoluciju umerene i umerene do teške FMR nakon izolovane ZAZ, da identifikuje prognostičke indikatore za perzistentnu MR posle operacije, i da ponudi preporuku za operaciju umerene i umerene do teške FMR u vreme ZAZ zbog AS. Metode. Retrospektivno je ispitano 39 konsekutivnih bolesnika sa umerenom i umerenom do teškom FMR u trenutku izolovane ZAZ, od januara 2007. do decembra 2013. Godine. Prikljupljeni su preoperativni i postoperativni ehokardiografski podaci da bi se analizirala evolucija FMR nakon ZAZ. Bolesnici su bili podeljeni na perzistentnu grupu (n = 14) i grupu sa smanjenom FMR (n = 25). Naknadna podela je bila na grupu sa bolesnik-proteza diskrepancom (PPD, n = 7) i non bolesnik-proteza diskrepancom (non PPD, n = 32). Udaljeno ehokardiografsko praćenje je kompletirano kod 100% (39/39) bolesnika. Rezultati. Kod 64% (25/39) bolesnika, FMR je bila smanjena postoperativno (MR ˂ 2+), a kod 36% (14/39) bolesnika je perzistirala (MR ≥ 2+). Za razliku od perzistentne grupe, bolesnici sa smanjenom FMR su nakon operacije imali značajnu redukciju dijametra leve komore na kraju dijastole, dijametra leve komore na kraju sistole, debljine zadnjeg zida i septuma. Isti indikatori reverznog remodelovanja su nađeni i kod non PPD grupe u poređenju sa PPD grupom. Incidenca smanjenja postoperativne FMR je bila veća kod non PPD grupe (65,6%, p = 0,001) u odnosu na PPD grupu (42.9%, p = 0,125). Srednje vreme ehokardiografskog praćenja bolesnika je bilo 39.5 ± 23.5 meseci. Zaključak. U skladu sa prethodnim studijama, ova studija takođe pokazuje poboljšanje FMR nakon ZAZ. Smanjenje stepena MR je udruženo sa ehokardiografskim parametrima reverznog remodelovanja leve komore. Preporučuje se konzervativan pristup bolesnicima sa umerenom i umereno do teškom FMR, sa stavom da je rekonstrukcija ili zamena nepotrebna u trenutku ZAZ zbog AS. PPD može da spreči smanjenje FMR, te se naglašava značaj izbora proteze odgovarajuće veličine.
Keywords: zalistak, mitralni, insuficijencija; zalistak, aortni, stenoza; hirurgija, kardiovaskularna, procedure; postoperativni period