Procena oralnog zdravlja pripadnika Vojske Srbije - Lekić, Margareta; Lazić, Zoran; Pandjaitan Donfrid, Paulina; Bokonjić, Dubravko; Lemić, Tatjana; Daković, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oralno zdravlje je sastavni deo opšteg zdravlja. Stanje oralnog zdravlja značajno utiče na psihološko i fizičko stanje pacijenata. Cilj studije bio je da utvrdi stanje oralnog zdravlja pripadnika Oružanih snaga Srbije. Metode. Studija preseka obuhvatila je 648 ispitanika, životnog doba 34,47 ± 8,14 godina, koji su imali stomatološki pregled. Sve kategorije vojnih lica starosti od 18 do 64 godine podeljene su na pet grupa. Procena oralnog zdravlja dobijena je kliničkim pregledom i ličnom percepcijom oralnog zdravlja dobijenom ispunjavanjem upitnika „Upitnik za oralnu zdravstvenu zaštitu odraslih” Svetske zdravstvene organizacije. Rezultati dobijeni obradom pitanja iz upitnika upoređeni su sa podacima kliničkog pregleda. Rezultati. Prosečna vrednost indeksa karijes, ekstrakcija, plomba (KEP) iznosila je 10,55 ± 4,79; prosečna vrednost karijesnih zuba po ispitaniku bila je 2,00 ± 2,55, a svakom ispitaniku nedostajalo je prosečno 3,21 ± 3,35 zuba. Na osnovu podataka dobijenih iz upitnika, 39,4% ispitanika su bili pušači. Većina (58,3%) ispitanika redovno je prala zube, dva ili više puta dnevno. Oralno zdravlje kao loše procenilo je 18,9% ispitanika. Ispitanici koji su prali zube ređe od dva puta dnevno procenili su svoje oralno zdravlje kao loše 3,08 puta češće u poređenju sa onima koji su prali zube dva i više puta dnevno. Zaključak. Samoprocena lošeg oralnog zdravlja značajno podbacuje u poređenju sa visokim vrednostima KEP indeksa, što znači da je samo nizak procenat ispitanika objektivno ocenio svoje oralno zdravlje.
Keywords: odrasle osobe; dmf indeks; vojni kolektiv; usta, zdravlje; srbija; ankete i upitnici