Prisustvo bakterije Tannerella forsythia kod bolesnika sa hroničnom periodontalnom bolešću i arterosklerozom - Staletović, Danijela; Kannosh, Ibrachim; Šehalić, Meliha; Vukićević, Vladanka; Milojković, Zoraida; Ilić, Aleksandra; Pavlić, Verica; Brkić, Zlata (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Parodontopatija je zapaljensko oboljenje potpornog aparata zuba, koje se javlja kao odgovor na prisustvo dentalnog plaka. Između ostalih, Tannerella forsythia (Tf) je jedna od značajnih i veoma specifičnih bakterija koja se nalazi u periodontalnom džepu i pripada bakterijama „crvenog kompleksa“. Ateroskleroza je progresivno sužavanje arterija koje može, konačno, dovesti do njihovog potpunog začepljenja, kao rezultat nakupljanja masti. Smatra se vodećim uzrokom koronarne srčane bolesti (80%), kao i infarkta miokarda i moždanog udara. Sve više je objavljenih radova na temu potencijalne povezanosti parodontopatija i kardiovaskulranih oboljenja, gde se smatra da bakterije prisutne u periodontalnom džepu, između ostalih Tf, mogu prodreti u sistemsku cirkulaciju direktnim ili indirektnim putem. Cilj ove studije bio je utvrđivanje prisutnosti Tf u aterosklerotskim plakovima različitih krvnih sudova osoba obolelih od hronične parodontopatije. Metode. U ovu studiju je bilo uključeno 90 pacijenata (61 muškarac i 29 žena) sa dijagnozom parodontopatije i ateroskleroze koji su bili podvrgnuti endarterektomiji ili perkutanoj transluminalnoj koronarnoj angioplastici. Klinički pregled za parodontopatiju sastojao se od utvrđivanja plak indeksa (po Silness Lӧu), gingivalnog indeksa (po Lӧe Silnes), indeksa krvarenja iz sulkusa (po Mühleman-Son) i dubine periodontalnog džepa. Prisustvo Tf u periodontalnom džepu i aterosklerozom izmenjenim krvnim sudovima detektovano je metodom lančane reakcije polimeraze [polymerase chain reaction (PCR)] uz Tf ATCC 43037 kao pozitivne kontrole. Rezultati. Tf je bila prisutna u subgingivalnom plaku kod 68 (76%) pacijenata, dok je njeno prisustvo u aterosklerotskim plakovima zabeleženo kod njih 42 (53,3%). Značajno prisustvo Tf je zabeleženo u koronarnim arterijama (41,7%), karotidnim arterijama (35,4%), zatim u aneurizmama a. abdominalis (12,5%), a. mamaria (8,5%) i a. femoralis (2,1%), dok u a. iliaca Tf nije bila prisutna. Zaključak. Ovom studijom utvrđena je jaka povezanost parodontopatije i aterogeneze, te se smatra da bi se parodontopatija trebala uvrstiti u potencijalne faktore rizika od nastanka ateroskleroze. Takođe, bilo bi neophodno da se kontroliše parodontopatija kako bi se smanjio rizik od oboljevanja i smrtnosti povezanih sa aterosklerozom.
Keywords: periodontitis, periapikalni; tannerella forsythia; ateroskleroza; faktori rizika; komorbiditet