O,O'-dietil-(S,S)-etilendiamin-N,N'-di-2-(3-cikloheksil)propanoat dihidrohlorid povećava influks efektivnih NK i NKT ćelija u karcinomu dojke miša - Jurišević, Milena; Jagić, Nikola; Gajović, Nevena; Arsenijević, Aleksandar; Jovanović, Milan; Milovanović, Marija; Pantić, Jelena; Jovanović, Ivan; Sabo, Tibor; Radosavljević, Gordana; Arsenijević, Nebojša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. O,O'-dietil-(S,S)-etilendiamin-N,N'-di-2-(3-cikloheksil)propanoat dihidrohlorid (DE-EDCP) poseduje značajnu citotoksičku aktivnost na linije različitih tumorskih ćelija. DE-EDCP redukuje rast i metastaziranje karcinoma dojke tako što indukuje ćelijsku smrt i inhibira progresiju ćelijskog ciklusa. U cilju dalje analize antitumorske aktivnosti DE-EDCP ispitan je njegov uticaj na migratorni potencijal, kao i na antitumorski imunski odgovor. Metode. Uticaj DE-EDCP na mobilnost malignih ćelija ispitan je testom migracije (scratch wound assay). Model karcinoma dojke je indukovan ortotopskom transplantacijom malignih ćelija 4T1 u singene ženke BALB/C miševa. Nakon pojave palpabilnog tumora, životinje su tretirane sa DE-EDCP. Protočnom citometrijom određivana je procentualna zastupljenost natural killer (NK) i natural killer T (NKT) ćelija, kao i njihov funkcionalni fenotip. Rezultati. DE-EDCP je inhibirao migratorni potencijal 4T1 malignih ćelija sa izraženom metastatskom sposobnošću. DE-EDCP je povećao influks CD3+CD49+ NKT i CD3-CD49+ NK ćelija u tumorsku mikrosredinu tretiranih ženki miševa u poređenju sa farmakološki netretiranim životinjama. DE-EDCP je smanjio procent anergičnih NKT ćelija koje eksprimiraju inhibicione receptore: cytotoxic T-lymphocyte-associated protein 4 (CTLA-4), killer cell lectin like receptor G1 (KLRG-1) i programmed cell death protein-1 (PD-1). Kod miševa tretiranih sa DE-EDCP uočena je povećana zastupljenost tumoricidnih NK ćelija koje eksprimiraju fas ligand (FasL). Zaključak. DE-EDCP inhibira progresiju mišjeg karcinom dojke što je posledica kako direktinih efekata ispitivane supstance na tumorske ćelije, tako i pojačanog antitumorskog imunskog odgovora. Drugim rečima, DE-EDCP, osim što povećava influks, podstiče tumoricidni fenotip i zadržava responzivnost NK i NKT ćelija u mišjem karcinomu dojke.
Keywords: dojka, neoplazme; karcinom; miševi, visoko srodjeni balbc; antineoplastici