Antioxidant status and clinicopathological parameters in patients with Parkinson's disease - Miletić Vukajlović, Jadranka; Pejić, Snežana; Todorović, Ana; Valenta Šobot, Ana; Drakulić, Dunja; Pavlović, Ivan; Stefanović, Aleksandra; Prostran, Milica; Ilić, Tihomir V; Stojanov, Marina (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Ćelijska homeostaza zasniva se na konstantnoj produkciji slobodnih radikala i antioksidanasa (AO). Svako narušavanje njihove ravnoteže može dovesti ili učestvovati u patofiziološkim promenama mnogih bolesti, uključujući i Parkinsonovu bolest (PB). Kako bi se pratio status bolesti, koristi se veliki broj parametara, uključujući i prooksidativni-antioksidativni balans (PAB) i AO, koji ujedno predstavljaju i fokus ispitivanja ove studije. Stoga, cilj ove studije je bilo ispitivanje potencijalne interakcije između AO varijabli: glutation (GSH), superoksid dismutaza (SOD), katalaza (CAT) i PAB i kliničko-patoloških osobina PB bolesnika, najviše Hoehn i Yahr (H&Y) stepena bolesti. Metode. Multivarijantna analiza varijanse (MANOVA) korišćena je za analizu međusobnih razlika između kliničko-patoloških karakteristika (pola, starosti, dužine trajanja bolesti i H&Y stepena bolesti) i AO varijabli bolesnika sa PD sa onima od zdravih osoba. Studija je uključila ukupno 111 ispitanika, 91 bolesnika kojima je dijagnostifikovana idiopatska PB i 20 zdravih osoba. Rezultati. Multivarijantni efekat je bio procenjen na 0,269 (p < 0,000), što implicira da se 27,0% varijanse zavisne varijable odnosi na H&Y stepen bolesti. Univarijantni test je pokazao da postoji statistički značajna razlika (p
Keywords: parkinsonova bolest; bolest, progresija; slobodni radikali; antioksidansi; demografija