Supurativni gastritis kod HIV pozitivnog bolesnika - Damjanov, Dragomir; Preveden, Tomislav; Brkić, Snežana; Marić, Daniela; Živojinov, Mirjana; Damjanov, Dimitrije; Savić, Željka; Urošević, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Supurativni gastritis (SG) je retko oboljenje koje karakteriše bakterijska infekcija želudačnog zida. Ovo stanje prati visoka stopa mortaliteta, naročito kod bolesnika sa predisponirajućim faktorima kao što su alkoholizam, imunodeficijencija i prethodne endoskopske procedure u želucu. Prikaz bolesnika. Muškarac starosti 41 godinu je hospitalizovan zbog epigastričnog bola, febrilnosti i povraćanja. Simptomi su počeli nekoliko dana nakon ezofagogastroduodenoskopije (EGD). U ličnoj anamnezi naveo je periodično ekscesivno konzumiranje alkohola. Na osnovu prvobitnih laboratorijskih nalaza, bolesniku je postavljena dijagnoza sepse i započeta antibiotska terapija. Prvih nekoliko dana hospitalizacije došlo je do poboljšanja markera inflamacije, ali su kod bolesnika perzistirali febrilnost i epigastrični bol. Kompjuterizovanom tomografijom zabeleženo je zadebljanje zida želuca, a tokom EGD viđene su duboke ulceracije i fibrinopurulentni eksudat u želucu. Histološkim pregledom biopsija želuca uočeno je prisustvo nekroze i apscesa. Hemokulture su bile pozitivne na Stenotrophomonas maltophilia i Pseudomonas aeruginosa, nakon čega je korigovana antibiotska terapija. U ponovljenim laboratorijskim nalazima zabeležena je leukopenija, a test na virus humane imunodeficijencije (HIV) je bio pozitivan. Kontrolnom EGD viđeno je prisustvo gnoja u želucu, a kulturom gastričnog aspirata izolovan je Enterococcus spp. Terapija je korigovana i poslednjom EGD viđena je zaceljena sluznica želuca, što je i potvrđeno patohistološkim pregledom. Zaključak. Uzimajući u obzir visoku stopu mortaliteta SG, neophodno je rano postaviti dijagnozu i započeti lečenje protiv specifičnog uzročnika, što može biti presudno za bolji ishod ovog kliničkog stanja.
Keywords: gastritis; infekcija, hiv; dijagnoza; antibiotici; lečenje, ishod