Listeria monocytogenes multifokalni cerebritis kod imunokompetentnog bolesnika - Milošević, Branko; Urošević, Aleksandar; Nikolić, Nataša; Milošević, Ivana; Poluga, Jasmina; Tošić, Tanja; Jovanović, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Multifokalni cerebritis koji uzrokuje Listeria monocytogenes je retko i teško oboljenje koje je u literaturi opisano samo u nekoliko slučajeva. Prikaz bolesnika. Bolesnik star 64 godine primljen je u bolnicu poremećene svesti (Glasgow Coma Scale skor: 9) nakon 16 dana prethodne febrilnosti, glavobolje i bola u desnom uvu. Nije imao drugih prethodnih bolesti, niti je bio imunokompromitovan. Dobijen je podatak o alergiji na penicilin. Pri neurološkom pregledu nisu evidentirani meningealni znaci i fokalni neurološki poremećaji, a snimak endokranijuma kompjuterizovanom tomografijom sa kontrastom pokazao je tri hipodenzne zone u okcipitalnom i jednu u desnom temporalnom lobusu. Laboratorijski nalazi u krvi i cerebrospinalnoj tečnosti upućivali su na infektivnu prirodu promena u endokranijumu (multifokalni cerebritis). Incijalna terapija bila je kombinacija cefotaksima, amikacina i metronidazola, a nakon izolacije L. monocytogenes u kulturi cerebrospinalne tečnosti i hemokulturi, terapija je zamenjena ko-trimoksazolom. Oporavak stanja svesti sa uspostavljanjem budno-svesnog stanja nastupio je nakon šest dana od primene ko-trimoksazola. Ukupno trajanje terapije ko-trimoksazolom iznosilo je 36 dana. U tom periodu normalizovali su se svi klinički i laboratorijski parametri. Bolesnik je otpušten kao oporavljen, sa sekvelama amnezije i usporenog govora. Zaključak. U lečenju multifokalnog cerebritisa uzrokovanog L. monocytogenes neophodan je adekvatan izbor i dugotrajna primena antibiotske terapije. Lek izbora je ampicilin, ali u slučaju alergije na njega, ko-trimoksazol predstavlja dobru zamenu.
Keywords: meningitis, listeria; infekcija, listerija; antibiotici, kombinovani; kotrimoksazol; tomografija