Uticaj širine ekscizije tumora kože lica na postoperativnu asimetriju - Milićević, Saša; Jevtić, Aleksandar; Stepić, Nenad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Planiranje elipsastih ekscizija na koži lica, uslovljeno linijama minimalne tenzije, veoma je bitno u postizanju dobrih estetskih rezultata. Širina ekscizije tumora utiče na mogućnost direktnog zatvaranja postekscizionog defekta. Cilj rada bio je određivanje najmanje širine ekscizije koja ne utiče na postoperativnu simetriju lica, u odnosu na preoperativnu simetriju, primenom objektivne metode skeniranja lica linijskim laser skenerom. Metode. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 50 ispitanika oba pola, starijih od 50 godina, kod kojih je verifikovan tumor kože lica i postavljena medicinska indikacija za hiruršku elipsastu eksciziju i direktnu suturu. Svi ispitanici su skenirani laser skenerom preoperativno, a potom 7 dana i 90 dana postoperativno. Na taj način dobijene su x, y i z koordinate pet kefalometrijskih tačaka na licu, koje su određivale oblik ispitivane regije. Ispitanici su podeljeni u tri grupe u zavisnosti od širine ekscizije (< 10 mm, 10–15 mm, > 15 mm). Upoređivan je oblik ispitivane regije između različitih širina ekscizije, preoperativno, kao i 7 dana i 90 dana postoperativno, primenom Prokrustove analize i analize koordinata kefalometrijskih tačaka. Rezultati. Posmatrajući preoperativne u odnosu na postoperativne x, y i z koordinate kefalometrijskih tačaka, nađena je statistički značajna razlika u obliku ispitivane regije između grupe ispitanika sa širinom ekscizije < 10 mm u odnosu na ostale dve grupe ispitanika (širina ekscizije 10–15 mm i > 15 mm), Zaključak. Širina ekscizije tumora kože lica < 10 mm ne utiče na postoperativnu asimetriju kada se postekscizioni defekt zatvara direktnom suturom.
Keywords: lice, neoplazme; hirurgija, rekonstruktivna, procedure; postoperativni period; facijalna asimetrija; laseri; kefalometrija