Uticaj sprovođenja edukacije za pravilnu inhalatornu tehniku na kvalitet života dece sa astmom - Konević, Slavica; Djonović, Nela; Djurić, Dušan; Marković-Denić, Ljiljana; Vasić, Dobrila; Martinović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Astma je najčešće hronično oboljenje kod dece i adolescenata čija se incidencija stalno povećava u poslednje vreme. Pimarni cilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj edukacije o pravilnoj upotrebi inhalatora na kvalitet života dece sa astmom. Drugi cilj je bio razumevanje koji aspekti kvaliteta života mogu biti značajno unapređeni posle edukacije i identifikacija faktora koji utiču na nivo tog unapređenja. Metode. Ukupno 147 dece sa astmom je bilo uključeno u ovu prospektivnu i intervencijsku (pre - posle), studiju. Za merenje funkcionalnih problema koji se najčešće javljaju kod dece sa astmom korišćen je The Pediatric Asthma Quality of Life Questionnaire (PAQLQ). Test za kontrolu astme (ACT), koji se bazira na nizu pitanja u vezi sa simptomima i dnevnim funkcionisanjem, korišćen je za utvrđivanje loše kontrolisane astme. Takođe, mereni su i forsirani ekspiratorni volumen u 1 sekundi (FEV1) i vršni ekspiratorni protok (PEF). Rezultati. Multivarijantna analiza kovarijanse pokazala je da postoje statistički značajne razlike u vrednosti PAQLQ i ACT skorova pre i nakon sprovedene edukacije o pravilnoj upotrebi inhalatora (p
Keywords: astma; deca; nebulizatori i vaporizatori; kvalitet života; edukacija, medicinska; respiratorna funkcija, testovi