Efikasnost i bezbednost pegilovanog interferona alfa-2a u terapiji hroničnog virusnog hepatitisa B u uslovima ograničenih resursa: iskustvo jednog centra u Srbiji - Bojović, Ksenija; Jordović, Jelena; Simonović Babić, Jasmina; Delić, Dragan; Mitrović, Nikola; Katanić, Nataša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Pegilovani interferon (PEG-IFN) alfa-2a je registrovan u Srbiji od 2013. godine za lečenje bolesnika sa hroničnim hepatitisom B (HHB). S obzirom na njegove mnogobrojne prednosti u odnosu na dotadašnju terapiju, nova iskustva u periodu od proteklih pet godina i nedostatak publikovanih rezultata u našoj populaciji, cilj rada bio je da se prvi put među bolesnicima sa HHB u Srbiji ispita efikasnost i bezbednost primene PEG-IFN u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi. Metode. U prospektivnoj studiji u petogodišnjem periodu od 2012. do 2017. godine analizirano je ukupno 36 bolesnika sa HHB, lečenih standardnim protokolom PEG-IFN tokom 48 nedelja, u Hepatološkom odeljenju Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Svim bolesnicima su merene bazalne vrednosti transaminaza, serologije i viremije, uključujući praćenje tih parametara tokom terapije, na kraju terapije i u periodu praćenja. Za procenu uspeha terapije analiziran je serološki odgovor (gubitak HBeAg), biohemijski odgovor [normalizacija alanin aminotransferaze (ALT)] i virusološki odgovor na terapiju [supresija DNK hepatitis B virusa (HBV)
Keywords: biohemija; hepatitis b; antigeni; hepatitis b, hronični; interferon alfa-2a, pegilovani; lečenje, ishod; virologija