Supresorske ćelije mijeloidnog porekla u sekundarnoj sepsi: postoji li povezanost sa smrtnim ishodom? - Udovičić, Ivo; Šurbatović, Maja; Rondović, Goran; Stanojević, Ivan; Zeba, Snježana; Djordjević, Dragan; Popadić, Ana; Milosavljević, Snežana; Stanković, Nikola; Abazović, Džihan; Vojvodić, Danilo (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uloga supresorskih ćelija mijeloidnog porekla (MDSCs) u imunskom odgovoru bolesnika sa sepsom tek treba da bude razjašnjena kod ljudi. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi da li kod kritično obolelih sa sekundarnom sepsom i/ili septičkim šokom postoji udruženost učestalosti i/ili apsolutnih brojeva MDSCs sa ishodom bolesti. Metode. U prospektivnu studiju je bilo uključeno ukupno 40 kritično obolelih pacijenata sa sekundarnom sepsom. Detektovane su i kvantifikovane obe glavne podvrste MDSCs: granulocitna (G)-MDSCs i monocitna (M)-MDSCs, po prijemu na bolničko lečenje (prvi dan) i petog dana posle prijema. Primarni ishod je bio bolnički mortalitet. Rezultati. Veća učestalost i apsolutni brojevi subpopulacija koje odgovaraju MDSCs bili su udruženi sa lošim ishodom. Što se relativne kinetike tiče, i kod preživelih i kod umrlih, trajanje sepse od prvog do petog dana bilo je praćeno povećanjem vrednosti MDSCs u obe ispitivane subpopulacije. Multivarijantna logistička regresiona analiza je pokazala da su, za razliku od prvog dana, petog dana the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) skor (OR 2.350; p < 0,05) i frekvenca G-MDSCs (OR 3.575; p < 0,05) bili nezavisni prediktori letalnog ishoda. Zaključak. Ovi nalazi ukazuju na štetnu ulogu MDSCs u sekundarnoj sepsi.
Keywords: kostna srž, ćelije; kostna srž, ćelije, supresorske; mortalitet; prognoza; sepsa; lečenje, ishod