Intramuskularni miksom natkolenice - Terzić, Zoran; Vukčević, Batrić; Paunović, Marinko; Djordjević, Boban; Terzić, Stojan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Miksoidni tumori mogu biti benigni, lokalno invazivni ili maligni. Incidenca intramuskularnog miksoma je oko jedan slučaj na 1 000 000 stankovnika. Prikaz bolesnika. Prezentovan je slučaj 73-godišnjeg muškarca sa bezbolnim, potkožnim tumorom aduktorne regije leve natkolenice. Kompjuterizovanom tomografijom i magnetnom rezonancom otkriven je cistični tumor sa tankim septama, lociran u aduktornoj muskulaturi. Tumor je ekstirpiran u celosti, a patohistološki nalaz je pokazao da se radi o intramuskularnom miksomu. Zaključak. Prikazani slučaj može pomoći hirurzima i radiolozima u malim zemljama da sagledaju mogućnost uspešnog lečenja intramuskularnog miksoma.
Keywords: dijagnoza; magnetska rezonanca, snimanje; miksom; hirurgija, operativne procedure; natkolenica; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska