Primena kalcijum-hidroksiapatita i faktora rasta u endodontskoj terapiji - Mitić, Aleksandar; Živković, Milan; Živković, Dušan; Popović, Lidija; Veličković, Zorana; Miladinović, Milan; Šubarić, Ljiljana; Marjanović, Dragan; Cvetković, Andrijana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Hidroksiapatit (HAp) je jedna od najčešće korišćenih kalcijum fosfatnih biokeramika koja ispoljava osteokonduktivna svojstva. Faktori rasta  direktno indukuju morfološku i funkcionalnu diferencijaciju neodontoblasta. Cilj rada je bio ispitivanje efikasnosti biomaterijala na bazi HAp u kombinaciji sa faktorom rasta-β1 (TGF-β1) u stvaranju novog dentina i zatvaranju apeksa kanala korena na zubima eksperimentalnog modela. Metode. Kao eksperimentalni animalni model korišćeni su zubi glodara (zečeva). Nakon uklanjanja pulpe zuba pulpekstirpatorom kod vitalne pulpektomije, u apeksnom delu na nivou fiziološkog apikalnog foramena, lentulo spiralom aplikovan je biomaterijal. Eksperiment je obavljen u opštoj anesteziji. Životinje su održavane u životu 3, 6 i 12 meseci posle tretmana. Ekstrahirani zubi su analizirani pomoću scanning elektronske mikroskopije. Rezultati. Scanning elektronskom mikroskopijom dokazano je da je broj zuba sa novostvorenim dentinom i apeksnom opturacijom kanala veći 12 meseci nakon tretmana. Zaključak. Utvrđeno je da je u eksperimentalnim  grupama tretiranim biomaterijalom,  sa ili bez TGF-β1, došlo do apeksne opturacije kanala korena zuba novostvorenim dentinom.
Keywords: odontoblasti; endodoncija; dentin; biokompatibilni materijali; faktori rasta, transformišući; zub, korenski kanal; zečevi