Optički neuritis kod tinejdžerke sa granulomatozom sa poliangiitisom - Bokonjić, Dejan; Avram, Nada; Minić, Predrag; Radosavljević, Aleksandra (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Granulomatoza sa poliangiitisom (GPA), ranije poznata kao Wegenerova granulomatoza, karakteriše se nekrotizujućom granulomatoznom inflamacijom u različitim tkivima, uključujući krvne sudove, ali primarno unutar respiratornog trakta i bubrega. Kliničke manifestacije mogu biti raznovrsne uključujući i zapaljenje oka i adneksa. Optički neuritis je veoma retka oftalmološka manifestacija GPA, koja do sada nije opisana kod mladih osoba. Prikaz bolesnika. Prikazana je 16-godišnja devojčica sa retkom ekstrapulmonalnom manifestacijom GPA. Bolesnica, ranije lečena zbog GPA, požalila se na iznenadni pad vida na levom oku. Hitno je upućena oftalmologu koji je ustanovio smanjenu vidnu oštrinu levog oka 3/60. Kolorni vid je bio oštećen u spektru crvene boje. Kliničkim pregledom utvrđen je normalan nalaz na prednjem segmentu oka. Pregledom očnog dna uočen je edem vidnog živca levo. Kompjuterizovana tomografija leve orbite otkrila je mekotkivnu masu oko optikusa u vrhu orbite. Magnetnom rezonancom mozga potvrđena je dijagnoza optičkog perineuritisa. Posle pulsnih doza metilprednizolona došlo je do potpunog oporavka funkcije vida levog oka. Zaključak. Ukoliko se zapaljenje optikusa ne leči, može dovesti do trajnog gubitka vida. Stoga je neophodno hitno sprovesti kompletnu dijagnostiku i adekvatno lečenje obolelih od GPA, kako bi se sprečile komplikacije koje mogu ugroziti vid i kontrolisala sistemska bolest.
Keywords: dijagnoza; optički nerv, neuritis; lečenje; ishod; vegenerova granulomatoza