Dentalno zdravlje kod dece sa dijabetesom melitusom tipa I u Crnoj Gori - Đuričković, Mirjana N; Ivanović, Mirjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Broj dece sa dijabetes melitusom u stalnom je porastu. Cilj istraživanja je bio da se utvrdi stanje dentalnog zdravlja kod dece obolele od dijabetes melitusa tip I (T1DM) u odnosu na zdravu decu. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno 177 pacijenata uzrasta 10–15 godina, podeljenih u dve grupe. Grupu T1DM činila su deca obolela od T1DM. Zdrava deca činila su kontrolnu grupu. Stanje zdravlja zuba ocenjeno je pomoću indeksa karioznih, ekstrahovanih i plombiranih (KEP) zuba. Za utvrđivanje oralne higijene primenjivan je Plak indeks (PI) po Silness-Löe i Indeks zubnog kamenca po Green-u (CI). Salivarni status je podrazumevao određivanje količine izlučene stimulisane pljuvačke i puferski kapacitet istog pacijenta. Rezultati. Nije bilo statistički značajnih razlika između obolele i zdrave dece u prosečnim vrednostima indeksa KEP stalnih zuba. Uočena je značajna razlika u vrednostima PI između grupe T1DM (1,29 ± 0,56) i kontrolne grupe (1,01 ± 0,50), (p = 0,001), kao i značajna razlika u vrednostima CI između grupe T1DM (0,09 ± 0,23) i kontrolne grupe (0,03 ± 0,14), (p = 0,047). Prosečna količina izlučene stimulisane pljuvačke kod obolele dece bila je značajno niža i iznosila je 0,99 ± 0,14 mL/min, u odnosu na zdravu decu, kod koje bila 1,06 ± 0,20 mL/min (p = 0,02). Zaključak.  Deca obolela od T1DM u Crnoj Gori nemaju više obolelih zuba, ali imaju više dentalnog plaka, zubnog kamenca i manji protok pljuvačke u odnosu na decu iz kontrolne grupe. Takođe, naši rezultati ukazuju na nepostojanje preventivnih mera i programa u očuvanju zdravlja zuba u Crnoj Gori.
Keywords: deca; zub, karijes; dmf indeks; dijabetes melitus, tip 1; usta, zdravlje; usta, higijena; pljuvačka