Salivarna alfa amilaza i evocirani potencijali zubne pulpe kod bolesnika sa paroksizmalnom trigeminalnom neuralgijom - Vuković, Branislava; Lazić, Zoran; Nikolić, Živorad; Kolar, Jovo; Avramov, Stevan; Cenić-Milošević, Desanka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Paroksizmalna trigeminalna neuralgija (PTN) se karakteriše iznenadnim i intenzivnim bolom koji nepovoljno utiče na stanje obolelog i može prouzrokovati psihičku uznemirenost. Nivo salivarne alfa amilaze (sAA) predstavlja objektivnu procenu fizičkog, fiziološkog i psihološkog stresa. Evocirani potencijali (EP) odražavaju sprovodnu funkciju neurona, zbog čega se mogu primeniti za procenu neurotransmisije duž puta trigeminalnog nerva. Cilj rada bio je da se kod bolesnika sa PTN registrovanjem EP zubne pulpe ispitaju promene u prenošenju bolnih impulsa u odnosu na nivo sAA. Metode. Studijom je obuhvaćeno 10 bolesnika sa PTN i 12 zdravih ispitanika. Aktivnost sAA određivana je upotrebom aparata „Nipro Salivary Amylase Monitor”. U cilju dobijanja odgovora EP, zubna pulpa je stimulisana električnom strujom preko intaktne gleđi. Za stimulaciju i registraciju korišćen je apparat „Xltek Protektor 32 sistem”, softver „EPWorks”, verzija 5.0. Rezultati. Rezultati dobijeni od bolesnika sa PTN pokazuju veći broj talasa i značajno kraće latence na neuralgičnoj strani u poređenju sa zdravom stranom i sa kontrolnom grupom ispitanika (p
Keywords: alfa amilaze; evocirani potencijali; neuralgija; bol; stres, psihički; neuralgija, trigeminalna