Glikozilirani hemoglobin A1c i albuminurija kod pacijenata sa tip 2 dijabetesom u Republici Srpskoj: studija presjeka - Stanivuk, Ljiljana; Mirjanić-Azarić, Bosa; Vasiljevic, Nađa (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/cilj: Glikozilirani hemoglobin (HbA1c) je trenutno zlatni standard za praćenje glikoregulacije kod pacijenata sa dijabetesom. Cilj našeg istraživanja je bio da se ispita da li je postignut cilj u pogledu kontrole glikemije kod bolesnika sa tip 2 dijabetesom u Republici Srpskoj  u sklasu sa  međunarodnim smernicama i da li neregulisana glikemija utiče na pojavu perzistentne albuminurije i poremećaj lipidnog statusa kod osoba sa tip 2 dijabetsnom.Metode: Analizirani uzorak su činili pacijenti sa tip 2 dijabetesom   koji su bili uključeni u    projekat  pod nazivom ''Procena kvaliteta glikoregulacije i prisustva vaskularnih komplikacija u osoba sa šećernom bolešću u Republici Srpskoj ”. Istraživanje  je provedeno kao studija preseka u 2013/2014, sa učešćem 1037 pacijenata. Za merenje HbA1c je korišten imunoinhibicijski test, Roche Diagnostics.  Ukupni holesterol, trigliceridi, LDL-C i HDL-C izmereni su  reagensima Roche Diagnostics (Roche Diagnostics, Mannheim, Nemačka) kao i albumin i kreatinina u urinu.Rezultati: Srednja vrednost za HbA1c bila je 7,35 ± 1,61% (57 ± 18 mmol / mol). Od svih ispitanika samo 49,46% je  postiglo  ciljne vrednosti HbA1c (
Keywords: dijabetes melitus, insulin-nezavisni; hemoglobin a, glukozilovan; proteinurija; lipidi