Psihološke karakteristike bolesnika sa bolom u grudima bez srčanog uzroka - Nikolic, Gordana Miodrag; Mandic Gajic, Gordana; Tasic, Ivan; Zikic, Olivera; Tosic Golubovic, Suzana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Bol u grudima koji nije srčanog porekla često liči na anginozni i kada se ne pronađu medicinski uzroci, bolesnici se upućuju psihijatru radi dalje procene. Cilj istraživanja bilo je utvrđivanje psiholoških karakteristike bolesnika sa bolom u grudima bez koronarnog uzroka, razlika u poređenju sa koronarnim bolesnicima i prediktivnih vrednosti parametara za bol bez koronarnog uzroka. Metode. Konsekutivno je bilo regrutovano 40 bolesnika bez dijagnoze srčane bolesti (BDSB grupa) sa simptomima bola u grudima, koji su upoređeni sa 45 koronarnih bolesnika (K grupa). Za postavljanje dijagnoze psihijatrijske bolesti korišćen je Mini-internacionalni neuropsihijatrijski intervju (MINI), za procenu psiholoških simptoma Upitnik liste simptoma-90-revidirani (SCL-90R upitnik), za procenu izloženost životnim događajima Holmas Rahe skala, a za procenu nivoa anksioznosti i depresivnosti Bek–ov upitnika za anksioznost i Bek-ov upitnik za depresivnost . Statistička analiza rađena je pomoću SPPS 17, a korišćeni su Student-ov t-test i χ2 test za utvrđivanje razlike između parametara u grupama. ANOVA je upotrebljena radi određivanja parametara koji su povezani sa bolom u grudima bez koronarnog uzroka. Rezultati. Bolesnici u BDSB grupi bili su mlađi (33,40 ± 5,43 vs 48,37 ± 6,43, p
Keywords: koronarna bolest; grudi, bol; dijagnoza, diferencijalna; faktori rizika; psihološki testovi; stres, psihički