Faktori koji utiču na stepen mučnine kod pacijenata na terapiji oralnim preparatima gvožđa - Prokic, Andjelka M; Jankovic, Slobodan M (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Mučnina posle oralne primene preparata gvožđa je česta pojava (11% bolesnika). Veruje se da je posledica akumulacije slobodnih radikala u sluzokoži gastrointestinalnog trakta. Cilj istraživanja bio je da se ustanovi stepen mučnine kod ambulantnih bolesnika koji su bili na terapiji oralnim preparatima gvožđa i da se istraže mogući faktori koji mogu uticati na njega. Metode. Studija preseka sprovedena je na uzorku ambulantnih bolesnika koji su bili na terapiji oralnim preparatima gvožđa. Uzorak je bio slučajan, uključujući sve bolesnike koji su dolazili u apotekarsku ustanovu radi nabavke oralnih preparata gvožđa tokom perioda istraživanja. Učestalost i stepen izraženosti mučnine su mereni pomoću skale (5 parametara) za mučninu izazvanu lekovima (DINS). Rezultati. Ustanovljena je srednja vrednost i standardna devijacija (8,56 ± 5,07) u rasponu od 5 do 25 prema DINS. Svaka dodatna šoljica kafe nedeljeno je povećavala DINS rezultat za 0,143 poena, dok je istorija gastrointestinalne (GIT) bolesti imala zaštitni efekat i ispoljila se kroz smanjenje DINS za 5,923 poena. Zaključak. Učestalost i stepen izraženosti mučnine izazvane oralnom primenom preparata gvožđa ne zavise od primenjene doze, već od unošenja kafe i prethodnog iskustva bolesnika sa simptomima GIT. Modifikacija ishrane i edukacije o vrstama i ozbiljnosti simptoma gastrointestinalnih oboljenja mogla bi biti korisna preventivna mjera za izbjegavanje ili barem ublažavanje mučnine i/ili povraćanja izazvanih oralnom primenom preparata gvožđa.
Keywords: gvožđe; oralna primena; mučnina; faktori rizika