Kliničke performanse modela za stratifikaciju operativnog rizika EuroSCORE II kod kardiohirurških bolesnika u Srbiji: studija provere na 10 048 bolesnika operisanih u jednom centru - Nežić, Duško; Raguš, Tatjana; Mićović, Slobodan; Trajić, Snežana; Spasojević Milin, Biljana; Petrović, Ivana; Košević, Dragana; Borzanović, Milorad (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. EuroSCORE II je razvijen nedavno sa idejom da se obezbedi bolja tačnost u predviđanju perioperativnog mortaliteta bolesnika podvrgnutih operacijama na otvorenom srcu. Cilj rada je bio da se provere kliničke performanse modela za stratifikaciju operativnog rizika u kardiohirurgiji – EuroSCORE II (Evropski sistem za procenu kadiohirurškog operativnog rizika) kod odraslih bolesnika u Srbiji kod kojih se izvode kardiohirurške procedure. Metode. Vrednosti EuroSCORE II za 10 048 uzastopno operisanih (od 1. januara 2012. do 31. marta 2017. godine) odraslih kardiohirurških bolesnika prospektivno su izračunate i unete u bazu podataka Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu. Diskriminaciona snaga modela testirana je izračunavanjem površine ispod receiver operating characteristic (ROC) krive (AUC). Kalibracija modela je bila procenjena upotrebom Hosmer-Lemeshow (H-L) testa i odnosom između zabeleženog i očekivanog (O/E) mortaliteta. Bolesnici sa vrednostima EuroSCORE II od 0,5% do 2,5% definisani su kao bolesnici sa niskim operativnim rizikom, sa skorom preko 2.5% do 6.5 % sa umerenim, a preko 6,5% sa visokim operativnim rizikom. Rezultati. Zabeleženi bolnički mortalitet bio je 3,86% (388 od 10,048), a srednja vrednost mortaliteta predviđenog EuroSCORE-om II iznosila je 3.61%. Diskriminatorna snaga modela je bila vrlo dobra za ceo uzorak, kao i za sve podgrupe [koronarna, valvularna, kombinovana (koronarna plus valvularna) hirurgija, hirurgija grudne aorte i ostalo] izvedenih kardiohirurških procedura (sve AUCs > 0.75). H-L testom potvrđena je dobru kalibracija samo za kategoriju ‘druge procedure’. Primenom O/E odnosa potvrđena je dobra kalibracija za ceo uzorak [O/E odnos 1.07, 95% interval pouzdanosti (CI) 0.96–1.18], kao i za sve podgrupe izvedenih kardiohirurških procedura, osim značajnog potcenjivanja mortaliteta u hirurgiji grudne aorte (O/E odnos 1.64; 95% CI 1.31–1.97). EuroSCORE II precenio je operativni rizik u grupi niskog rizika, i potcenio operativni rizik u grupi viskog rizika (O/E odnos mortaliteta), sa prihvatljivom diskriminacijom za obe grupe (AUC = 0.72). Naprotiv, O/E odnos mortaliteta potvrdio je dobru kalibraciju za sve tri potkategorije grupe viskog operativnog rizika. Zaključak. Rezultati naše studije potvrđuju prihvatljive opšte performanse (diskriminaciju i kalibraciju) EuroSCORE II modela za stratifikaciju operativnog rizika u kardiohirurgiji, primenjenog na uzorak kardiohirurških bolesnika u Srbiji operisanih u našem Institutu, nakon uvođenja modela u upotrebu.
Keywords: mortalitet; testovi, prognostička vrednost; rizik, procena; hirurgija, torakalna, procedure