Ejekciona frakcija leve srčane komore i miokardna deformacija dobijene trodimenzionalnom ehokardiogrfijom povezane su sa funkcionalnim kapacitetom bolesnika sa srčanom insuficijencijom - Pavlovic-Kleut, Milena; Sljivic, Aleksandra; Celic, Vera (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Ehokardiografija predstavlja jedan od najčešće izvođenih neinvazivnih testova analize bolesnika sa srčanom insuficijencijom. Cilj ove studije bio je da se utvrdi odnos između parametara funkcionalnog kapaciteta [maksimalna potrošnja kiseonika (VO2), ventilatorni ekvivalent za ugljen-dioksid (VE/VCO2)] i trodimenzionalne ehokardiografije (3D-STE) leve komore kod bolesnika sa srčanom insuficijencijom i smanjenom ejekcionom frakcijom leve srčane komore (LVEF). Metode. Ova studija preseka obuhvatila je 80 bolesnika sa dijagnostikovanom sistolnom disfunkcijom leve srčane komore ishemijske etiologije (LVEF 15 mL/kg/min, VE/VCO2 < 36 i VE/VCO2 nagib ≥ 36. Svi bolesnici podvrgnuti su fizičkom pregledu, laboratorijskom testiranju, 2DE i 3DE, kao i ispitivanju funkcionalnog kapaciteta. Rezultati. Vrednosti LVEF, longitudinalne, cirumferentne, radijalne i površinske miokardne deformacije bile su značajno niže u podgrupama bolesnika sa vrednostima VO2 ≤ 15 mL O2/kg po min i VE/VCO2 ≥ 36 u odnosu na bolesnike podgrupa sa VO2 > 15 mL O2/kg po min i VE/VCO2 < 36. Uočena je značajna pozitivna korelacija između izmerenih vrednosti VO2 i parametara 3DE, te značajna negativna korelacija između izmerenih vrednosti VE/VCO2 i parametara 3DE. Zaključak. Dobijeni rezultati potvrđuju da se funkcija leve komore može neinvazivno i objektivno proceniti primenom 3DE. Uočena značajna korelacija između između ispitivanih parametara ukazuje na to da su LVEF i miokardna deformacija dobijeni 3DE povezani sa funkcionalnim kapacitetom bolesnika sa srčanom insuficijencijom.
Keywords: srce, insuficijencija; miokard, kontrakcija; ehokardiografija; srce, funkcija leve komore; vežbanje, testovi; kiseonik, potrošnja