Analiza profila poremećaja ličnosti primenom petofaktorskog modela ličnosti - Pešić, Danilo; Adžić, Tara; Vuković, Olivera; Kalanj, Marko; Lečić Toševski, Dušica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uprkos rastućem broju istraživanja u oblasti poremećaja ličnosti, ove poremećaje karakteriše najniža dijagnostička pouzdanost u odnosu na sva druga psihijatrijska oboljenja. Cilj ovog rada bio je da se ispitaju razlike profila ličnosti kod ispitanika sa dijagnozom poremećaja ličnosti u odnosu na kontrolnu grupu zdravih ispitanika i da se utvrdi koliko domeni petofaktorskog modela ličnosti doprinose određivanju specifičnih klastera poremećaja ličnosti. Metode. Studijsku grupu činilo je 97 ispitanika sa dijagnozom poremećaja ličnosti [prema kriterijumima Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM-IV)], starosti od 18 do 65 godina [srednja vrednost = 35,78 godina, standardna devijacija (SD) = 13,72 godina], od kojih je 67% bilo ženskog pola. Kontrolnu grupu činilo je 58 zdravih ispitanika (studentska populacija), starosti od 20 do 35 godina (srednja vrednost = 22,48 godina, SD = 2,56 godina) od kojih je 56% bilo ženskog pola. Primenjeni su Revidirani novi upitnik ličnosti (NEO-PI-R), forma S, i Instrument za procenu poremećaja ličnosti – Strukturisani klinički intervju (SCID II) za DSM-IV poremećaje. Rezultati. Na osnovu regresione analize dobijeno je rešenje za tri klastera: klaster A – ekscentrici (niski skorovi na saradljivosti), klaster B – dramatici (visoki skor na ekstroverziji i nizak skor na saradljivosti) i klaster C – strašljivci (nizak skor na ekstroverziji). Rezultati su pokazali da je visok nivo neuroticizma nespecifični prediktor sva tri klastera, a da dimenzija otvorenost nema prediktorsku snagu ni za jedan klaster poremećaja ličnosti. Zaključak. Dobijeni rezultati su u skladu sa nalazima meta-analiza koji ukazuju na konzistentno visok nivo neuroticizma i niske saradljivosti kod većine poremećaja ličnosti. Naša studija je pokazala da je na ispitivanoj populaciji moguće konceptualizovati poremećaj ličnosti primenom petofaktorskog modela normalne ličnosti. Integracija psihijatrijske klasifikacije i dimenzionalnih modela ličnosti omogućila bi iznalaženje bitnih parametara za postavljanje dijagnoze.
Keywords: ličnost, poremećaji; ličnost, procena; neuroticizam; ankete i upitnici