Aortoduodenalna fistula posle resekcije aneurizme abdominalne aorte - Tomić, Aleksandar; Marjanović, Ivan; Kostić, Zoran; Mitrović, Miroslav; Slavković, Damjan; Vasković, Igor; Jevtić, Aleksandar; Sekulić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Aortoenterična fistula (AEF) je retka i izuzetno teška komplikacija operacije aorte. Prikazali smo dva bolesnika sa sekundarnom aortoduodenalnom fistulom (SADF) kao komplikacijom operacije aorte. Prikazi bolesnika. U prvom slučaju SADF je nastala 11 godina nakon resekcije aneurizme abdominalne aorte, sa znacima krvarenja iz gastrointestinalnog trakta (GIT). Posle negativnog ezofagogastroduodenoskopskog (EGDS) nalaza učinjena je multislajsna kompjuterizovana tomografija (MSCT) angiografija koja je otkrila curenje kontrasta u duodenum iz 10 cm široke aneurizme visceralne aorte. Bolesnik je hitno operisan, kada je izvađen graft, redukovana aneurizma sa prešivanjem proksimalnih i distalnih delova aorte, urađena je rekonstrukcija creva i aksilobifemoralni bajpas (AxFF). Bolesnik je otpušten 30. dana posle operacije. U drugom slučaju, SADF je nastala pet meseci nakon endovaskularne rekonstrukcije abdominalne aorte (EVAR) sa znacima krvarenja iz GIT i sepse. U sledećih osam dana učinjene su tri EGDS i viđen je normalan nalaz. Na MSCT aortografiji nađeni su znaci endoleak-a, partikule slobodnog gasa u aneurizmatskoj vreći i retroaortalno, kao i znaci prisustva krvi u crevima. Bolesnik je hitno operisan i odstranjen je stent graft, ušiveni proksimalni i distalni delovi aorte, učinjena reparacija crevnog zida i AxFF. Bolesnik je egzitirao prvog postoperativnog dana zbog sepse i sindroma multiorganske disfunkcije. Zaključak. Preporučeni tretman SADF podrazumeva ekstraanatomski AxFF sa kompletnom ekscizijom inficiranog grafta ili stent grafta, prešivanje aortnih bataljaka i reparaciju duodenuma. Zbog visoke smrtnosti, kod tih bolesnika neophodna je hitna dijagnostička procena i odluka o adekvatnom operativnom tretmanu. Iako su preporuke European Society of Vascular Surgery, kao vodiča, veoma korisne, ne postoji jedinstven stav o tretmanu AEF, tako da svaki bolesnik zahteva specifičan tretman.
Keywords: aorta, abdominalna, aneurizma; endovaskularne procedure; krvarenje, gastrointestinalno; fistula, crevna; stentovi; lečenje, ishod; hirurgija, vaskularna, procedure