Profil faktora rizika od oštećenja jetre kod hospitalizovanih kardioloških bolesnika - Jovanović, Jovan; Milovanović, Dragan R.; Sazdanović, Predrag; Sazdanović, Maja; Radovanović, Milan; Novković, Ljiljana; Zdravković, Vladimir; Zdravković, Nemanja; Simić, Ivan; Ružić Zečević, Dejana; Janković, Slobodan M. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oštećenje jetre, sa potencijalno ozbiljnim posledicama, nije retka pojava kod hospitalizovanih kardioloških bolesnika. Cilj studije bio je ispitivanje profila faktora rizika od oštećenja jetre kod bolesnika hospitalizovanih zbog pogoršanja akutne ili hronične kardiološke bolesti. Metode. Studija je bila opservacionog dizajna, tipa slučaj-kontrola, uz retrospektivno prikupljanje podataka uvidom u istorije bolesti odraslih bolesnika lečenih u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi. Slučajevi (n = 140) su bili bolesnici sa novonastalim oštećenjem jetre (koja se razvila tokom hospitalizacije), a po tri kontrolna bolesnika (n = 420), komparabilna po godinama i datumu hospitalizacije, pridruženi su svakom slučaju. Primarni ishod je bila hepatotoksičnost (simptomatska ili asimptomatska), a nezavisne varijable su bile predložene kao faktori rizika. Statistička analiza je uključivala deskriptivne metode, ispitivanje hipoteze i univarijantnu i multivarijantnu binarnu logističku regresiju, sa p ≤ 0.05. Rezultati. Od ukupne studijske populacije, 432 (77,1%) osobe su bile ženskog pola, a srednja vrednost godina bolesnika iznosila je 64,1 godina [standardna devijacija (SD) = 10,7; opseg 24–85]. Najčešće bolesti su bile koronarna bolest (n = 385), hipertenzija (n = 334) i aritmija (n = 115). Srednja vrednost Charlson Comorbidity Index-a (CCI) bila je 3.8 (SD = 1,7; opseg 1–10), što je bilo u skladu sa procenjenim CCI 10-ogodišnjim preživljavanjem od 54,4% (SD = 33,5%). U grupi slučajeva, 114 (81.4%) bolesnika imalo je hepatocelularni tip, 9 (6,4%) holestatski tip, a 17 (12,2%) mešoviti tip oštećenja jetre. Nezavisni prediktori hepatotoksičnog događaja su bili: prethodna povremena konzumacija alkohola [odds ratio (OR) 96,47; 95% interval poverenja (IP) 28,95–321,43; p
Keywords: alkohol, pijenje; amjodaron; kardiovaskularne bolesti; jetra, oštećenje, hemijsko i lekovima izazvano; lekovi, toksičnost; hospitalizacija; gojaznost; faktori rizika