Dvostruka materica udružena sa endometriozom jajnika kod infertilne pacijentkinje - Rudic Biljic-Erski, Ivana; Vasiljevic, Mladenko; Rakic, Snezana; Dzatic-Smiljkovic, Olivera; Mihajlovic, Sladjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Dvostruka materica nastaje kada potpuno izostane fuzija Milerovih kanala. U radu je prikazan redak entitet dvostruke materice neopstruktivnog tipa, udružene sa endometriotičnom cistom jajnika. Prikaz bolesnika. Pacijentkinja stara 29 godina, nulipara, primljena je na našu kliniku za laparoskopsku operaciju endometriotične ciste jajnika. Bimanuelnim ginekološkim pregledom i transvaginalnim 2D ultrazvukom dijagnostikovana je endometriotična cista desnog jajnika i dvostruka materica neopstruktivnog tipa. Dijagnoza je kasnije potvrđena laparoskopijom i magnetnom rezonancom. Urađena je laparoskopska incizija i drenaža sadržaja ciste, sa biopsijom i koagulacijom endometriotičnog žarišta. Patohistološki je potvrđena endometrioza jajnika. Postoperativno pacijentkinji je ordiniran analog gonadotropin oslobađajućeg hormona, u vremenu od tri meseca. Deset meseci nakon završenog kompletnog tretmana, pacijentkinja je bila bez recidiva bolesti. Zaključak. Dvostruka materica neopstruktivnog tipa je retko udružena sa endometriozom jajnika.
Keywords: materica; anomalije; jajnik; neplodnost; endometrioza; laparoskopija; lečenje, ishod