Ultrastrukturna i morfometrijska analiza uvećanih trombocita kod bolesnika sa izolovanom kongenitalnom asplenijom - Markovic, Olivera; Martinovic, Tamara; Ciric, Darko; Trpinac, Dusan; Cemerikic-Martinovic, Vesna; Bumbaširević, Vladimir; Bila, Jelena; Marisavljević, Dragomir; Kravic-Stevovic, Tamara (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Kongenitalna asplenija je izuzetno retka. Može se javiti izolovano (specifični defekt u razvoju slezine) ili u sklopu malformacionog sindroma. Bolest se najčešće dijagnostikuje u dečjem dobu, a odlikuje je nalaz trombocitoze sa malim tromboctima i infekcije inkapsuliranim mikroorganizmima koje mogu ugroziti život bolesnika. Prikaz bolesnika. Prikazali smo 52-godišnju bolesnicu sa izolovanom kongenitalnom asplenijom i pseudotrombocitopenijom sa gigantskim trombocitima. Ispitivanje radioaktivnim indijumom pokazalo je normalnu dužinu života trombocita (9 dana), a protočna citometrija normalnu ekspresiju CD41 i CD42b antigena na trombocitima bolesnice. Srednji dijametar trombocita meren transmisionom elektronskom mikroskopijom (TEM) bio je značajno veći nego kod zdravih osoba (3,81 ± 1,16 µm vs. 2,37 ± 0,61 µm, p  40%. Ultrastrukturna analiza (TEM) pokazala je normalnu morfologiju megakariocita. Trombociti u perifernoj krvi i kostnoj srži bili su uniformno sferoidnog oblika sa vidljivim pseudopodijama, centralizacijom granula i bez vidljive ivične spirale mikrotubula. Zaključak. U dostupnoj literaturi nema objavljenih slučajeva kongenitalne asplenije sa pseudotrombocitopenijom i gigantskim trombocitima. Diskutovana je patogeneza gigantskih trombocita i moguća povezanost uočenih ultrastrukturnih promena trombocita sa teškim oblikom trosudovne koronarne bolesti kod prikazane bolesnice.
Keywords: trombociti; anomalije; mikroskopija, elektronska; myh9-povezani poremećaji; slezina