Neadekvatno propisivanje antibiotika bolesnicima sa akutnim bronhitisom - Petrovic, Marijana S.; Antonic, Roland A.; Bagi, Bojan I.; Ilic, Irena M.; Kocovic, Aleksandar Goran; Milosavljevic, Milos N.; Nedovic, Nikola M.; Pejcic, Ana V.; Vapljanin, Minela Z.; Sabanovic, Admir M.; Jankovic, Slobodan M. (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Neadekvatno propisivanje antibiotika bolesnicima sa akutnim bronhitisom česta je pojava u kliničkoj praksi, sa potencijalno ozbiljnim posledicama, iako većina vodiča za lečenje akutnog bronhitisa to ne preporučuje. Cilj naše studije bio je da se doprinese postojećim saznanjima o neodgovarajućem propisivanju antibiotika. Metode. Ova studija tipa slučaj/kontrola uključivala je odrasle bolesnike sa akutnim bronhitisom tokom prvog susreta sa lekarom opšte prakse. Propisivanje antibiotika je definisalo slučajeve, a bolesnici bez propisanog antibiotika služili su kao kontrola. Rezultati. Antibiotici (uglavnom makrolidi i beta-laktami) bili su propisani većini bolesnika sa dijagnozom akutnog bronhitisa (78,5%). Uočena je značajna povezanost između propisivanja antibiotika i starosti bolesnika, između propisivanja antibiotika i toga da li je lekar specijalista ili ne, kao i između propisivanja antibiotika i prosečnog broj bolesnika koje lekar pregleda tokom dana. Prilagođeni odnos šansi bio je [1,029 (1,007–1,052), 0,347 (0,147–0,818) i 0.957 (0.923–0.992), respektivno]. Zaključak. Prilikom prvog susreta bolesnika sa dijagnozom akutnog bronhitisa veću šansu da im antibiotik bude neadekvatno propisan imaju stariji bolesnici, posebno ako lekar nije specijalista i ako ima manji prosečan broj bolesnika u svojoj ordinaciji tokom dana.
Keywords: bronhitis; antibiotici; faktori rizika; komorbiditet; lečenje, greške