Jednostrana agenezija desnog jajnika i jajovoda kod infertilne pacijentkinje sa normalnom matericom - Rudić Biljić Erski, Ivana; Vasiljević, Mladenko; Rakić, Snežana; Mihajlović, Sladjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Jednostrana agenezija jajnika i jajovoda je ekstremno retko stanje i obično je udružena sa anomalijama materice i bubrega. Ova anomalija se obično otkriva slučajno na laparoskopiji i laparotomiji, koje se izvode zbog nekih drugih ginekoloških i opstetričkih razloga. Prikazali smo redak slučaj jednostrane agenezije jajnika i jajovoda kod infertilne pacijentkinje sa normalnom matericom. Prikaz bolesnika. Pacijentkinja stara 34 godine, sa primarnim infertilitetom, primljena je na našu kliniku za laparoskopiju i histeroskopiju zbog okluzije levog jajovoda i endometrijalnog polipa u šupljini materice. Urađena je laparoskopija i histeroskopija. Na laparoskopiji je dijagnostikovana unilateralna agenezija desnog jajnika i desnog jajovoda, sa normalnom matericom. Pri eksploraciji peritonealnih površina, omentuma i serozecreva nije nađeno ektopično tkivo ni za ostalo tkivo jajnika i jajovoda. Ultrazvučnim pregledom urinarnog trakta isključene su anomalije bubrega. Hormonske analize i kariotip kod pacijentkinje su bili normalni. Spermogram partnera je bio uredan. Godinu dana kasnije pacijentkinja je spontano ostala trudna. Serijskim ultrazvučnim pregledima u toku trudnoće dijagnostikovan je normalani intrauterusni razvoj ploda. Pacijentkinja se porodila u 40. nedelji trudnoće, spontano, vaginalnim imputem. Rodila je žensko, živo novorođenče, telesne mase 3,350 gr, dužine 53 cm, Apgar score 9/10 na rođenju. Pacijentkinja je zajedno sa novorođenčetom treći dan posle porođaja otpuštena kući. Zaključak. Jednostrana agenezija jajnika i jajovoda je retko udružena sa normalnom matericom. Laparoskopija predstavlja zlatni standard za dijagnozu agenezije jajnika i jajovoda. Ukoliko ne postoje druge akušerske indikacije za carski rez, ova anomalija nije indikacija per se za carski rez i moguć je vaginalni porođaj u terminskoj trudnoći.
Keywords: anomalije; dijagnoza; jajovodi; neplodnost; laparoskopija; jajnik.