Uticaj socioekonomskih faktora na kvalitet života i funkcionalno oštećenje bolesnika lečenih od orofaringealnog karcinoma - Milovanović, Jovica; Andrejić, Dragoslava; Jotić, Ana; Djukić, Vojko; Tošković, Oliver; Savić-Vujović, Katarina; Pavlović, Bojan; Stojković, Goran; Banko, Bojan; Milovanović, Andjela; Artiko, Vera (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Incidencija orofaringealnih karcinoma se povećavala tokom poslednje decenije, a epidemiologija promenila sa pojavom humanog papiloma virusa (HPV) kao bitnog faktora rizika od ovih karcinoma. Potrebno je ustanoviti bolje terapeutske izbore za specifične grupe bolesnika koji se leče od orofaringealnog karcinoma. Cilj ove studije bio je da se procene kvalitet života i funkcionalne performanse, kao i uticaj različitih demografskih faktora, stadijuma bolesti i tipa terapija na te parametre kod bolesnika sa orofaringealnim karcinomom kod kojih je postignuta uspešna lokoregionalna kontrola, godinu dana posle sprovedene terapije. Metode. Studija je uključila 87 bolesnika koji su odgovorili na upitnike o kvalitetu života i funkcionalnim performansama: European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality-of Life-Questionnaire-C30 – EORTC QLQ-C30), European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of- Life Questionnaire-Head and Neck 35 (EORTC QLQ-H&N35) i Karnofsky Performance Scale (KPS), 12 do 14 meseci posle završenog onkološkog tretmana. Rezultati. Specifične grupe bolesnika značajno su se razlikovale u skorovima na upitnicima za kvalitet života posle lečenja. Faktori koji su bili povezani sa slabijim rezultatima su bili ženski pol, život bez partnera, nivo obrazovanja, zaposlenost i HPV status. Zaključak. Kliničari bi trebali da uzmu u obzir socio-ekonomske faktore i HPV status u planiranju postoperativnog oporavka kod bolesnika lečenih od orofaringealnog karcinoma. Pol bolesnika, nivo obrazovanja i zaposlenost su faktori koji nose određen nivo rizika koji je povezan sa nižim nivoom kvaliteta života kod ovih bolesnika.
Keywords: papillomaviridae; socijalno-ekonomski faktori; farinks neoplazme; kvalitet života; lečenje, ishod.