Retroperitoneoskopska nefrektomija afunkcionalnog bubrega - Sekulić, Vuk; Bogdanović, Jovo; Herin, Ranko; Djozić, Senjin; Popov, Mladen (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Minimalno invazivna laparoskopska nefrektomija izvedena je prvi put 1991. godine. Cilj ovog rada je prikaz hirurške tehnike retroperitoneoskopske nefrektomije i naših iskustava sa primenom ove metode u lečenju bolesnika sa afunkcijom bubrega. Metode. Ova retrospektivna studija obuhvatila je 55 bolesnika kojima je urađena retroperitoneoskopska nefrektomija u periodu od januara 2011. do novembra 2016. Kod svih bolesnika afunkcija bubrega dijagnostikovana je intravenskom ili kompjuterizovanom tomografijom (CT)-urografijom i potvrđena scintigrafijom bubrega. Demografski podaci, trajanje operacije, prosečan gubitak krvi, trajanje bolničkog lečenja, kao i vreme do povratka uobičajenim aktivnostima su analizirani na osnovu medicinske dokumentacije. Rezultati. Prosečna starost bolesnika bila je 43 godine (raspon 23–78). Perioperativni i rani postoperativni mortalitet nisu zabeleženi. Prosečno trajanje operacije bilo je 82 minuta (raspon 45–210). Prosečan gubitak krvi bio je 90 mL (raspon 40–450). Prosečno trajanje hospitalizacije bilo je 4 dana (raspon 3–7). Bolesnici su se vratili uobičajenim aktivnostima u proseku nakon 12 dana (raspon 9–15). Zaključak. Retroperitoneoskopska nefrektomija afunkcionalnog bubrega je izvodljiva, sigurna i efikasna minimalno invazivna metoda. Hospitalizacija i period oporavka kraći su u odnosu na otvorenu nefrektomiju.
Keywords: nefrektomija; hirurgija, minimalno invazivne procedure; retroperitonealni prostor.