Karakteristike mukoze želuca i duodenuma kod bolesnika sa primarnim bilijarnim holangitisom - Popović, Dragan; Zgradić, Sanja; Dragašević, Sanja; Zec, Simon; Micev, Marijan; Naumović, Tamara; Milosavljević, Tomica; Milovanović, Tamara (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Primarni bilijarni holangitis (PBC) je imunski posredovana hronična holestatska bolest jetre sa sporom progresijom. Cilj našeg istraživanja bio je da se utvrdi korelacija između PBC, atrofičnog gastritisa (AG) i gluten-senzitivne enteropatije (GSE), da se identifikuju makroskopske i histopatološke promene mukoze želuca i duodenuma kod PBC i analizira učestalost ovih promena u poređenju sa kontrolnom grupom. Metode. U studiju je bilo uključeno 50 bolesnika sa PBC i 46 kontrolnih bolesnika sa dispeptičnim tegobama, bez bolesti jetre. Svi ispitanici su bili podvrgnuti ezofagogastroduodenoskopiji. Makroskopski i histopatološki nalaz i uzorak mukoze želuca i duodenuma su snimljeni i analizirani. Rezultati. Nije registrovana statističk iznačajna povezanost između PBC i AG, između PBC i Helicobacter pylori infekcije. Uočena je visokostatistički značajna razlika u učestalosti Helicobacter pylori infekcije i postojanja GSE kod bolesnika u kontrolnoj grupi u odnosu na one sa PBC. Zaključak. Bolesnici sa PBC imaju manji rizik za Helicobacter pylori infekciju i AG. Testiranje za GSE kod PBC bolesnika može biti korisno, s obzirom na veću učestalost GSE među ovim bolesnicima. GSE predstavlja faktor rizika od prisustva PBC i bolesnici sa GSE imaju skoro četiri puta veću predispoziciju za PBC.
Keywords: jetra, bilijarna ciroza; gastritis, atrofijski; gluten; celijakija; komorbiditet; histologija; helicobacter pylori.