Neobičan slučaj Marchiafava-Bignami bolesti koja se manifestovala kao aksijalna hipotonija - Miletić Drakulić, Svetlana D.; Jevdjić, Jasna; Aleksić, Dejan; Tončev, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod: Marchiafava-Bignami bolest je veoma retka i najčešće je udružena sa hroničnom konzumacijom alkohola koja dovodi do progresive demijelinizacije i nekroze korpusa kalozuma. Prikaz bolesnika. Prikazana je žena stara 35 godina sa istorijom konzumiranja alkohola i pothranjenosti. Neurološkim pregledom nađena je aksijalna hipotonija, dizartričan govor i gubitak motorne koordinacije. Primenom multislajsne kompjuterizovane tomografije mozga otkrivena je hipodenzna lezija korpus kalozuma. Na osnovu anamneze, kliničkog nalaza i neuroradiološke eksploracije postavljena je dijagnoza akutne forme Marchiava-Bignami bolesti. Definitivna dijagnoza je potvrđena autopsijom. Zaključak. Marchiafava-Bignami bolesti je urgentno medicinsko stanje i njeno rano prepoznavanje i rano agresivno lečenje su ključni za povoljan ishod. Prema našem znanju, ovo je prvi slučaj Marchiava-Bignami oboljenja koje se kod bolesnika prezentovalo kao aksijalna hipotonija.
Keywords: alkoholizam; corpus callosum; dijagnoza; marchiafava-bignami bolest; tomografija, kompjuterizovana, rendgenska.