Mineralna koštana gustina u poređenju sa antropometrijskim parametrima i stepenom oštećenja grube motoričke funkcije kod dece sa cerebralnom paralizom - Zvekić Svorcan, Jelena; Stojšić, Mirjana; Krasnik, Rastislava; Nenadov, Nataša; Demeši Drljan, Čila; Mikov, Aleksandra; Radovanov, Maja (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Deca sa cerebralnom paralizom (CP) rastu sporije u odnosu na svoje vršnjake. Njihova telesna visina, telesna težina i mineralna koštana gustina značajno su niže u odnosu na opštu populaciju zdrave dece. Cilj ovog rada bio je procena mineralne koštane gustine u odnosu na antropometrijske parametre i nivo grube motoričke funkcije kod dece sa CP. Metode. Pilot sudija preseka obuhvatila je 23 dece sa CP, uzrasta od 6 do 17 godina, motoričkog nivoa procenjenog prema sistemu klasifikacije grubih motornih funkcija (The gross motor function classification system-expanded and revised – GMFCS-E&R) i antropometrijskih parametara prema kartama razvoja za zdravu decu, kao i prema kartama razvoja za decu sa cerebralnom paralizom. Mineralna koštana gustina merena je dvostrukom X-zračnom apsorpciometrijom, a za očitavanje nalaza korišćene su preporuke Internacionalnog udruženja kliničke denzitometrije – The International Society for Clinical Densitometry Official Positions of Adults & Pediatrics. Od deskriptivnih statističkih mera korišćena je srednja vrednost sa interkvartilnim odstupanjima, frekvencije i procenti. Razlike između grupa procenjivane su Kruskal-Wallis-ovim testom. Rezultati. U uzorku od 23 dece, bilo je 56,5% dečaka i 43,5% devojčica, starosne dobi 13,00 ± 3,56 godina. Njih 4/5 je imalo teži oblik motoričke onesposobljenosti (GMFCS-E&R, nivoi IV i V ). Naši ispitanici imali su nižu koštanu gustinu na obe posmatrane regije [Z-skor kičme -1,60 ± 1,40 standardne devijacije (SD); Z-skor kuka -2,00 ± 3,00 SD], kao i niže antropometrijske parametre [Z-skor telesne visine –2,74 ± 4,28; Z-skor telesne mase -3,22 ± 6,96, Z-skor indeksa telesne mase (BMI) -2,64 ± 6,03]. U posmatranom uzorku kod svih ispitanika bila je snižena mineralna koštana gustina na kičmi (p
Keywords: paraliza, cerebralna; deca; antropometrija; kost, gustina; mišići, tonus.