GLUT1 sindrom deficijencije – prikaz bolesnika sa mutacijom u SLC2A1 genu - Ivančević, Nikola; Cerovac, Nataša; Nikolić, Blažo; Čuturilo, Goran; Marjanović, Ana; Branković, Marija; Novaković, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. GLUT1 sindrom deficijencije (GLUT1 DS, OMIM 606777) je metaboličko oboljenje mozga uzrokovano mutacijom u SLC2A1 genu (hromozom 1) koji kodira transporter glukoze tip 1 lokalizovan na krvno-moždanoj barijeri. “Klasični” fenotip kod dece uključuje ranu pojavu generalizovane farmakorezistentne epilepsije, usporen psihomotorni razvoj, poremećaje pokreta i stečenu mikrocefaliju. Međutim, blaži fenotipovi bez pojave epilepsije mogu se videti i u kasnijem uzrastu. Ketogena dijeta je terapija izbora. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana devojčica, uzrasta četiri godine sa farmakorezistentnom generalizovanom epilepsijom, paroksizmalnim distonijama, ataksijom, hipotonijom, usporenim razvojem (poremećajima motorike, pažnje i govora) i mikrocefalijom. Genetsko testiranje je otkrilo novu tačkastu mutaciju u c.156T > A (p.Y52X) na egzonu 3 SLC2A1 gena. Kod bolesnice je primećeno poboljšanje u kliničkom nalazu na primenu ketogene dijete. Zaključak. GLUT1 DS je lečiva neurološka bolest, koja je verovatno nedovoljno prepoznata. Ketogena dijeta dovodi do povoljne kontrole napada kod dece, a doprinosi izvesnom poboljšanju u neurološkom nalazu.
Keywords: sindrom deficijencije glut1; dijagnoza; dijeta, ketogena; lečenje, ishod.