Rekonstruktivna hirurgija ekstremno kalcifikovane mitralne valvule kod bolesnika sa Barlovljevom bolesti - Stojanović, Ivan; Kaitović, Marko; Novaković, Aleksandra; Vuković, Petar (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Kalcifikacije mitralne valvule su čest nalaz kod bolesnika sa Barlovljevom bolesti što čini rekonstruktivnu hirurgiju zalistka kod ovih bolesnika znatno složenijom. Prikaz bolesnika. Bolesniku starom 55 godina je urađena rekonstrukcija mitralnog zalistka zbog prolapsa posteriornog listića i značajnih kalcifikacija na P2 segmentu i posteriornom anulusu. Nakon resekcije P2 segmenta i odvajanja P1 i P3 segmenta od anulusa, urađena je kompletna resekcija velikog kalcifikata sa skoro polovine obima posteriornog anulusa. Nastali atrioventrikularnog defekt rekonstruisan je autolognim perikardom elipsoidnog oblika sašivenim u dva sloja. P1 i P3 segment su potom reinplantirani na rekonstruisani anulus i međusobno spojeni. Rekonstruktivna procedura je kompletirana anuloplastikom pomoću sedlastog rigidnog prstena veličine 36. Bolesnik je otpušten devetog postoperativnog dana sa neznatnom mitralnom regurgitacijom. Zaključak. Dekalcifikacija posteriornog anulusa uz preciznu rekonstrukciju nastalog atrioventikularnog defekta je neophodna procedura za bezbednu i funkcionalno trajnu rekonstrukciju mitralnog zalistka.
Keywords: sindrom barlow; zalistak, mitralni, stenoza; zalistak, mitralni, anuloplastika; hirurgija, rekonstruktivne procedure.