Napredne tehnike magnetne rezonance u ranom razdvajanju pseudoprogresije od progresije kod bolesnika sa glioblastomom multiforme - Mihailović, Jelena; Daković, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Uvođenje tretmana glioblastoma zračnom terapijom uz konkurentnu i adjuvantnu primenu temozolomida (CRT) dovelo je do pojave nove dijagnostičke dileme – potrebe za razlikovanjem pseudo-progresije i presudoodgovora. Razlikovanje snimaka magnetne resonance (MR) ova dva fenomena za sada je moguće samo evaluacijom u više vremenskih tačaka u toku terapije, dok nove tehnike koje bi pomogle u njihovom razlikovanju nisu još uvedene. U radu je analizirana mogućnost primene time-to-peak (TTP) mapa dinamičkog perfuzionog imidžinga i magnetno rezonantne spektroskopije u utvrđivanju odgovora tumora na terapiju. Metode. Analizirano je 40 bolesnika sa primarnim glioblastomom multiforme. Bolesnici su snimani u trećoj nedelji nakon operacije i desetoj nedelji od početka CRT. Pregledi na aparatu za MR rađeni su na aparatu 1.5 T Avanto Siemens, Erlangen Nemačka. Mape perfuzionih parametara generisane su i analizirane korišćenjem programa DPtools v3.79. 3D CSI PRESS spektroskopija sa dugim i kratkim vremenom eha rađena je kod svih bolesnika. Rezultati. Kod 32 od 40 bolesnika dijagnostikovana je progresija bolesti, a kod osam je dijagnostikovana pseudo-progresija. Kod bolesnika sa progresijom bolesti dobijene time-to-peak vrednosti su bile 33 ± 7 s u trećoj nedelji i 30 ± 5 s u desetoj nedelji, što ne predstavlja statistički značajnu razliku. Vrednosti ovog parametra za pseudoprogresiju bile su 32 ± 8 s u trećoj i 43 ± 9 s u desetoj nedelji što je statistički značajna razlika (p
Keywords: glioblastom; bolest, progresija; lečenje lekovima; radioterapija; hirurgija, operativne procedure; magnetna rezonanca, snimanje; spektar, analize; dijagnoza, diferencijalna.