ABO krvne grupe i rizik od nastanka glioma: studija slučaj-kontrola iz Srbije - Azanjac Arsić, Ana; Miletić Drakulić, Svetlana; Vesić, Katarina; Tončev, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Gliomi su najčešći primarni tumori mozga čija je etiologija nepoznata. Cilj ove studije bio je da ispita da li je učestalost glioma povezana sa određenom krvnom grupom. Metode. Studija slučaj-kontrola uključila je 100 bolesnika sa patohistološki potvrđenim gliomom u Kliničkom centru Kragujevac, u Srbiji, između 2014. i 2015. godine i 200 ispitanika kontrolne grupe ukrštenih po polu i godinama koji nisu imali istoriju malignih bolesti u ličnoj i porodičnoj anamnezi. Nakon potpisivanja pristanka svi bolesnici popunjavali su epidemiološki upitnik. Rezultati. U analizi, u kojoj su upoređivani bolesnici sa gliomom i ispitanici kontrolne grupe, značajna veza (p < 0,005) ustanovljena je za krvnu grupu AB. Nije zapažena statistički značajna veza za krvnu grupu A (p = 0,070), B (p = 0,256) i O (p = 0,768) između poređenih grupa. Poređenjem bolesnika sa gliomom i bolesnika kontrolne grupe, nađena je statistički značajna veza sa godinama života provedenih u mestu rođenja (p = 0,035), promenom mesta boravka (p = 0,007), telesnom masom (p = 0,002) i indeksom telesne mase (p < 0,0005). Primenom univarijantne binarne logističke regresije pokazano je da veći broj godina života provedenih u mestu rođenja [odds ratio (OR) 1,011 95% confidence itnerval (Cl) 1,000–1,023; p = 0,043], povećana telesna masa (OR 0,976 95% Cl 0,959– 0,993; p = 0,006) i povećan indeks telesne mase (OR 0.898 95% Cl 0,839–0,961) povećavaju rizik od nastanka glioma. Međutim, promena mesta boravka smanjuje rizik od nastanka glioma (OR 0,327 95% Cl 0,147–0,727; p = 0,006). Primenom univarijantne binarne logističke regresije otkriva se da kod osoba sa krvnom grupom AB postoji 3,5 puta veći rizik za nastanak glioma u poređenju sa osobama sa drugim krvnim grupama (OR 3,429 95% Cl 1,83–6,41, p < 0,0005). Takođe, bilo je više bolesnika muškog pola sa gliomom koji su imali krvnu grupu AB (p = 0,001). Zaključak. Ova studija pokazuje da kod osoba sa krvnom grupom AB postoji povećan rizik od nastanka glioma.
Keywords: gliom; krvne grupe; faktori rizika.