Uticaj augmentacione mamaplastike na temperaturu kože dojke - Piščević, Branislav; Brdareski, Zorica; Stepić, Nenad; Djordjević, Boban; Vulović, Dejana; Jovanović, Marko; Vulović, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Komplikacije augmentacije grudi, kao jedne od najčešćih estetskih operacija, su moguće i različite. Osim uobičajenih ranih, lokalnih postoperativnih komplikacija, najčešća kasna komplikacija je kapsularna kontraktura. Kao specifična komplikacija poremećaja funkcije kože posle ove operacije opisan je samo poremećaj senzibiliteta. S obzirom na to da koža ima i druge funkcije, kao i zbog toga što ne postoje podaci u literaturi, cilj istraživanja bio je merenje temperature kože dojke pre i posle operacije. Metode. Urađena je prospektivna intervencijska studija kod 49 punoletnih žena koje nisu rađale. Bilateralna augmentaciona mamoplastika je rađena zbog hipoplazije dojki ili na lični zahtev pacijenta sa eutrofičnim dojkama. Merenje temperature kože dojke je rađeno u dve tačke, pre operacije, sedam dana posle operacije i tri meseca posle operacije. Merenje temperature je učinjeno infracrvenim termometrom (Pyrometer BP21 TROTEC). Statistička značajnost razlike je određena korišćenjem t-testa za vezane uzorke. Razlike su smatrane statistički značajnim ukoliko je p
Keywords: dojka, implantati; hirurgija, rekonstruktivna, procedure; koža, temperatura; lečenje, ishod.