Citotoksičnost legure titana obložene hidroksiapatitom pomoću mlaza plazme - Magić, Marko; Čolović, Božana; Vukoman; Vasilijić, Saša; Marković, Milan; Vučević, Dragana; Rudolf, Rebeka; Čolič, Snježana; Čolić, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oblaganje površine legura titana (Ti) hidroksiapatitom (HAP) poboljšava bioaktivnost i oseointegraciju Ti legura, koje se široko koriste kao implantacioni materijali u stomatologiji i ortopediji. Međutim, stabilnost HAP prevlake i biokompatibilnost takvih legura zavise od primenjene tehnike oblaganja. Cilj ovog rada je bio da se ispita citotoksičnost Ti6Al4V legure obložene sa HAP pomoću plazme korišćenjem originalne metode. Metode. Uzorci Ti6Al4V legure u obliku diska, prečnika 10 mm, debljine 2 mm su presvučeni sa HAP (jednostrano ili obostrano) mlazom atmosferske plazme. Citotoksičnost neobložene i HAP-om obloženih Ti6Al4V legura je ispitivana na osnovu morfoloških karakteristika i vijabilnosti L929 fibroblasta u direktnom kontaktu ćelija sa test materijalima. Odgovarajuća negativna kontrola (polistirenski diskovi) i pozitivna kontrola (diskovi od nikla) istih veličina kao i diskovi Ti6Al4V legura su takođe uključeni u eksperimente. Indirektna citotoksičnost je procenjivana nakon kultivisanja L929 ćelija sa kondicioniranim medijumom (CM), koji je predstavljao ekstrakt testiranih uzoraka inkubiranih u kompletnom Roswel Park Memorial Institute (RPMI) 1640 medijumu za ćelijske kulture. Citotoksični efekat CM je procenjivan na osnovu stepena metaboličke aktivnosti, nekroze, apoptoze i proliferacije L929 ćelija, korišćenjem adekvatnih testova. Rezultati. Neobložena Ti6Al4V legura i Ti6Al4V legura obložena jednostrano sa HAP su okarakterisane kao necitotoksične na osnovu ISO 10993-5 kriterijuma, dok je Ti6Al4V legura obložena sa HAP obostrano pokazivala blagu do umerenu citotoksičnost. Citotoksičnost, koja se manifestovala smanjenjem metaboličke aktivnosti i proliferacije L929 ćelija kao i indukcijom njihove apoptoze i nekroze, je bila značajno smanjena ako su uzorci HAP-om presvučenih legura kondicionirani u medijumu u toku 24 časa. Citotoksičnost CM pripremljenih od Ti6Al4V legura obloženih sa HAP je bila samo delimično smanjena u prisustvu nifelata, blokatora kalcijumovih (Ca) kanala, što ukazuje da Ca joni nisu jedini citotoksični faktor. Zaključak. Originalna metoda oblaganja Ti6Al4V legure sa HAP pomoću atmosferske plazme u obliku spreja visoke energije omogućava stabilnu adheziju prevlake. Citotoksičnost ovako obrađene legure, koja zavisi od količine nanetog HAP, se može znatno smanjiti do necitotoksičnog nivoa prethodnim kondicioniranjem u medijumu. Ova procedura, kojom se uklanjaju rastvorljive toksične komponente, može biti korisna pre in vivo implantacije legura obloženih sa HAP.
Keywords: legure, stomatološke; titan; materijali, testiranje; hidroksiapatiti.