Stres prelom vrata butne kosti nakon zadnjeg iščašenja kuka – tip IV po Pipkinu - Gvozdenović, Nemanja; Ninković, Srdjan; Jovanović, Mladen; Marić, Dušica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Povrede kuka (fraktura-luksacija) Pipkin tipa IV su retke, često praćene komplikacijama i lošim krajnjim rezultatom. Opisujemo slučaj komplikacije lečenja frakture-luksacije kuka tipa Pikin IV u vidu stres preloma vrata butne kosti (SFOFN). Prikaz bolesnika. Taksista star 60 godina, inicijalno zdrav, povređen je u saobraćajnom udesu kao politraumatizovan, sa zadnjim iščašenjem kuka i prelomom zadnjeg zida acetabuluma i glave butne kosti, tipa Pipkin IV. Odmah je operativno zbrinut – načinjena je otvorena repozicija kuka i osteositeza ulomaka solitarnim zavrtnjevima. Poptuno oporavljen, devet meseci nakon inicijalne povrede u toku hoda osetio je bol u predelu operisanog kuka i nemogućnost oslonca. Konstatovana je dislokacija i supkapitalna SFOFN koji nije nastao na mestu prethodne osteosinteze. Zaključak. Pipkin tip IV povreda kuka nastala u politraumi, nestabilan kuk i osteosinteza, kasno ili prerano davanje oslonca i odlaganje fizikalne terapije povećavaju mogućnost nastanka komplikacija, u vidu avaskularne nekroze ili kao u našem slučaju, stres preloma (preloma preopterećenja).
Keywords: kuk, iščašenje; kuk, prelom; povrede, multiple; prelomi usled zamora; ortopedske procedure; reoperacija.