Agregabilnost trombocita i aktivnost antikoagulantnih proteina tokom stres ehokardiografije sa dobutaminom kod asimptomatskih bolesnika četiri meseca nakon perkutane koronarne intervencije - Jović, Zoran; Subota, Vesna; Džudović, Boris; Mladenović, Zorica; Marić Kocijančić, Jelena; Djurić, Predrag; Spasić, Marijan; Djenić, Nemanja; Romanović, Radoslav; Miloradović, Vladimir; Matunović, Radomir; Obradović, Slobodan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Agregabilnost trombocita i proces aktivacije hemostaze tokom ishemije miokarda u sklopu fizičkog ili mentalnog stresa mogu biti jedan od brojnih faktora koji utiču na proces tromboze stenta nakon perkutane koronarne intervencije (PKI). Cilj rada bio je da se ispita povezanost agregabilnosti trombocita i aktivnosti antikoagulantnih proteina sa miokardnom ishemijom tokom dobutamin stres ehokardiografije (DSE) kod asimptomatskih bolesnika, četiri meseca nakon PKI. Metode. Studijsku populaciju činila su 74 asimptomatska bolesnika koja su imala uspešnu PKI četiri meseca pre visokodozne DSE. Agregabilnost trombocita na epinefrin (EPI) i adenozin difosfat (ADP) određena je metodom optičke agregometrije – light transmission aggregometry (LTA) zajedno sa aktivnošću proteina C i antitrombina u plazmi pre i u piku opterećenja tokom stres testa. Bolesnici su bili podeljeni u nekoliko grupa shodno tome da li su imali poremećaje kontraktilnosti određenih segmenata miokarda u miru ili u naporu. Svi bolesnici su u vreme DSE bili na terapiji klopidogrelom i aspirinom. Rezultati. Nije bilo statistički značajne razlike u agregabilnosti trombocita na ADP (47,50 vs 50,20; p = 0,970) kao ni na EPI (59,30% vs 60,30%; p = 0,600) pre i u piku DSE. Statistički značajna razlika je utvrđena u aktivnosti antikoagulantnih proteina, antitrombina (84,85% vs 74,75%; p = 0,001) i proteina C (77,75% vs 67,60%; p
Keywords: antitrombini; ehokardiografija, stres; perkutana koronarna inervencija; trombociti, agregacija.