Morfološke karakteristike miokardnih mostova u nivou prednje interventrikularne grane srca ljudskih fetusa - Čukuranović, Ognjen; Mandarić, Vladimir; Pantović, Vukica; Mihailović, Dragan; Jovanović, Ivan; Veljković Čukuranović, Aleksandra; Čukuranović Kokoris, Jovana; Vasović, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Miokardni mostovi myocardial bridges (MB) predstavljaju uzane fascikuluse atrijalnih ili ventrikularnih miokardnih vlakana, koja obrazuju “most” bilo preko glavnih stabala koronarnih arterija, ili preko njihovih subepikardnih grana. Cilj ovog istraživanja je bio da se ustanovi učestalost, morfološke, morfometrijske i histološke karakteristike MB prednje interventrikularne grane (enterior interventricular bronch – AIB) srca ljudskih fetusa. Metode. Studija je sprovedena na uzorku od 63 srca ljudskih fetusa. Digitalne fotografije analiziranih srca su zatim morfometrijski analizirane uz pomoć Image J sistema. Karakteristični slučajevi MB su disecirani, i dalje rutinski procesirani za potrebe histološke analize. Konačno, dobijeni rezultati morfometrijske analize su statistički obrađeni. Rezultati. Prisustvo MB na AIB je verifikovano morfološki (pod lupom) i histološki. Miokardni mostovi su ustanovljeni kod 53,97% slučajeva. Procenat slučajeva sa jednim detektovanim MB na AIB (88,24%) je bio statistički značajno viši u odnosu na procenat slučajeva sa dva MB detektovana na AIB (11,76%) (p < 0,001). Zaključak. Miokardni mostovi najverovatnije predstavljaju anatomsku varijaciju karakterističnu kako za fetalni, tako i za adultni period života čoveka.
Keywords: fetus; srce; koronarni krvni sudovi; anomalije; miokardni mostovi.