Adenokarcinom prostate sa mikrocelularnom komponentom i niskom vrednosti prostata specifičnog antigena - Vojinov, Saša; Popov, Mladen; Levakov, Ivan; Levakov Fejsa, Aleksandra; Jeremić, Dimitrije; Grbić, Dragan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Karcinom prostate je jedan od najčešćih malignih oboljenja kod muškaraca. Najčešći tip je adenocarcinom prostate. Karcinom malih ćelija prostate (KMĆP) obično se javlja u kombinaciji sa adenokarcinom prostate. Prikaz bolesnika. Prikazan je 72-godišnji bolesnik sa simptomima otežanog pražnjenja mokraćne bešike. Inicijalni nivo prostata specifičnog antigena (PSA) bio je 2,87 ng/mL. Uzeto je dvanaest bioptata prostate i u šest je otkriveno maligno tkivo. Analizirano tkivo najviše je odgovaralo “karcinomu malih ćelija”. Scintigrafija skeleta nije otkrila širenje karcinoma u skeletnom sistemu. Kompjuterizovana tomografija (KT) male karlice nije otkrila infiltraciju okolnog tkiva tumorom. Bolesnik je operisan – urađena je radikalna retropubična prostatektomija. Patohistološka analiza pokazala je slabo diferentovani adenokarcinom prostate sa zonama karcinoma malih ćelija [Gleason skor 5 + 5 (10), razred II, pT3bN1, stadijum IV]. Zaključak. Slabo diferentovan adenokarcinom prostate, posebno u kombinaciji sa karcinomom malih ćelija, jeste agresivan maligni tumor koji je u većini slučajeva povezan sa opsežnim širenjem bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i ima lošu prognozu. KMĆP izuzetno su retki tumori neuroendokrinog porekla. Bolesnici sa mešovitim karcinomom prostate imaju bolju prognozu i veću stopu preživljavanja. Trenutno ne postoje vodiči zasnovani na dokazima za lečenje ove vrste karcinoma prostate.
Keywords: prostata, neoplazme; prostata, specifični antigen; dijagnostičke tehnike i procedure; prostatektomija; lečenje lekovima; prognoza