Tri akušerska faktora koja bi trebalo uzeti u obzir prilikom procesa selekcije donora umbilikalne krvi - Škorić, Dejan; Milovanović, Ivan; Dimić, Jovana; Bogićević, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/ Cilj.  Zapremina umbilikalne krvi i broj matičih ćelija hematopoeze koriste se kao pokazatelji hematopoetskog potencijala jedinice umbilikalne krvi. Na ove pokazatelje utiču metode prikupljanja i akušerski faktori. Ustanovljeno je da porođajna masa i masa placente utiču na volumen i broj matičih ćelija hematopoeze u jedinici umbilikalne krvi. Uticaj drugih akušerskih faktora je manje jasan. Cilj ovog rada bio je da se istraži uticaj akušerskih faktora na hematopoetski potencijal jedinice umbilikalne krvi. Metode. Istraživanje je uključilo 103 uzastopnih jedinica umbilikalne krvi koje su sakupljene tokom 2013. godine. Retrospektivno su analizirani odnos volumena umbilikalne krvi, broja nuklearnih ćelija, CD34+ ćelija i broja opredeljenih progenitorskih ćelija za granulocite i monocite sa karakteristikama neonatusa i majke. Rezultati. Pokazano je da veća porođajna masa, masa placente i dužina pupčane vrpce ≥ 31 cm značajno povećavaju volumen sakupljenih uzoraka, broj nuklearnih ćelija, CD34+ ćelija i opredeljenih progenitorskih ćelija za granulocite i monocite. Gestaciona starost između 38–40 nedelje značajno povećava volumen, broj nuklearnih ćelija, CD34+ ćelija i opredeljenih progenitorskih ćelija za granulocite i monocite. Pol ne utiče na kvalitet jedinice umbilikalne krvi, osim na broj nuklearnih ćelija i CD34+ ćelija. Drugi akušerski faktori ne utiču značajno na kvalitet jedinica umbilikalne krvi. Zaključak. Naše istraživanje potvrđuje da porođajna masa, masa placente, dužina pupčane vrpce i gestaciona starost nezavisno utiču na volumen umbilikalne krvi, apsolutni broj nuklearnih ćelija i broj matičih ćelija hematopoeze. Zbog pozitivne korelacije između porođajne mase i mase placente, samo porođajna masa, dužina pupčane vrpce i gestaciona starost trebalo bi da budu standardni parametri u proceduri selekcije donora.
Keywords: krv fetusa; hematopoeza; matične ćelije; porodiljstvo; granulociti-makrofagi progenitorske ćelije