Značaj pulsatilnog indeksa za procenu hemodinamskih promena u perifernoj arterijskoj cirkulaciji gojaznih osoba lečenih orlistatom - Hajduković, Zoran; Dragović, Tamara; Radjen, Slavica; Marinković, Dejan M.; Ratković, Nenad; Kiković, Saša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Dugotrajna hiperinsulinemija ubrzava proces endotelne disfunkcije i nastajanja arteriosklerotskih promena što utiče na nastanak kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja. Za procenu ranih funkcinalnih promena u arterijskom zidu danas postoje različite metode merenja kao što su protokom posredovana endotel zavisna vazodilatacija-FMD(flow mediated vasodilatation), analiza pulsnog talasa, procena debljine intime i medije /FMD/, venska pletizmografija...svaka sa određenim ograničenjima u tumačenju rezultata. Cilj našeg rada je bio da ukazemo na povezanost pulzatilnog indeksa /PI/-koji pokazuje kontraktilnost perifernih arerija, sa izmenjenim metaboličkim parametrima u uslovima insulinske rezistencije. Metod. Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno 35 zdravih gojaznih osoba, sa vrednostima BMI iznad 3o kg/m2, koji su po metodi duplo slepog dizajna bili randomizovani u dve grupe-placebo i orlistat. Na osnovu vrednosti glikemija i insulinemija, primenom formule bio je izračunat nivo insulinske senzitivnosti (ISI). Rezultati. Naši rezultati pokazuju da je, u orlistat (p
Keywords: arterije; ateroskleroza; krv, brzina protoka; insulin, rezistencija; gojaznost; orlistat; prognoza; trigliceridi