Povezanost polimorfizama gena za faktor II G20210A, faktor V G1691A metilentetrahidrofolatreduktazu C677T sa različitim formama infarkta miokarda: sa elevacijom ST segmenta i bez elevacije ST segmenta - Ćućuz JokIć, Milica; Ilić, Vesna; Cikota-Aleksić, Bojana; Obradović, Slobodan; Magić, Zvonko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Varijante faktora koagulacije II G20210A i faktora V G1691A umereno su udružene sa koronarnom arterijskom bolešću. Polimorfizam gena za metilentetrahidrofolat reduktazu [methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR)] C677T udružen je sa infarktom miokarda u nekim etničkim grupama. Retke su studije koje pokušavaju da diferentuju dve forme infarkta miokarda, sa elevacijom ST segmenta [ST-elevation myocardial infarction (STEMI)] i infarkta miokarda bez elevacije ST segmenta [non ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI)], u odnosu na genetičku osnovu. Cilj rad bio je da se utvrdi povezanost polimorfizama faktora II G20210A, faktora V G1691A i MTHFR C677T sa različitim formama infarkta miokarda: STEMI i NSTEMI. Metode. Ispitivanjem su obuhvaćena 82 bolesnika podeljena u dve kohorte: bolesnici sa STEMI (49) i bolesnici sa NSTEMI (33). Ispitani su genetički faktori kod ova dva entiteta, uključeni u rupturu plaka i okluziju koronarne arterije. Korišćeni su limfociti periferne krvi kao izvor DNK. Genotipovi su određivani po metodologiji zasnovanoj na lančanoj rekciji polimeraze. Rezultati. Učestalost MTHFR C677T CT genotipa je bila veća kod bolesnika sa NSTEMI u poređenju sa bolesnicima sa STEMI [odds ratio OR) 3.33; 95% confidence interval (CI) 1,22–9,15; p = 0,02]. Logistička regresiona analiza pokazala je da je MTHFR CT genotip bio nezavisan prognostički factor za razvoj NSTEMI (OR 3,15; 95% CI 1,20–8,29; p = 0,02]. Nije bilo razlike između dve grupe bolesnika u učestalosti genskih polimorfizama faktora II G20210A i faktora V G1691A. Zaključak. MTHFR C677T CT genotip je značajno povezan sa razvojem NSTEMI forme infarkta miokarda kod ispitivanih bolesnika.
Keywords: geni; faktor v; protrombin; infarkt miokarda sa st elevacijom; infarkt miokarda bez st elevacije; polimorfizam, genetički; faktori rizika