Morfometrijska analiza glomerula, klinički tok i ishod bolesti kod gojaznih i negojaznih bolesnika sa fokalno segmentnom glomerulosklerozom - Jordanova, Elena Angel; Janković, Radmila; Naumović, Radomir; Ćelić, Dejan; Ljubičić, Bojana; Simić Ogrizović, Sanja; Basta Jovanović, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. U poslednje tri decenije fokalno segmentna glomeruloskleroza (FSGS) je predstavljena kao oblik glomerulopatije uslovljene gojaznošću (GUG), poseban entitet karakterisan proteinurijom, glomerulomegalijom, progresivnom glomerulosklerozom i smanjenjem bubrežne funkcije. Cilj ove studije bio je odrediti morfometriju glomerula, klinički tok i ishod nakon dve godine praćenja gojaznih i negojaznih FSGS bolesnika. Metode. Studija je obuhvatila 35 FSGS bolesnika (23 muškaraca, starosti od 46,5 ± 15,2 godina), podeljenih u dve grupe: gojazni [body mass index (BMI) – indeks telesne mase ≥ 27 kg/m2 – 18 bolesnika, starosti od  47,2 ± 15,5 godina] i negojazni [BMI
Keywords: biopsija; glomerulska filtracija, brzina; glomeruloskleroza, fokalna, segmentna; bubreg, glomerul; gojaznost; rizik, procena; lečenje, ishod